Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsarbrev: "När borgarna tittar i backspegeln blir de förskräckta."

Roger Gottfridsson:
Moa Berglöf ger (19/6) välmenta råd till socialdemokratin som går ut på att den ska sluta titta bakåt. Fast när borgarna tittar i backspegeln blir de förskräckta – för av allt som hänt i Sverige sedan demokratins genombrott har inte mycket bejakats av borgerligheten.
Det är påfallande få borgerliga initiativ som lett till förbättringar för det stora antalet invånare i vårt land. 1936 sade större delen av Allmänna valmansförbundets och Bondeförbundets riksdagsledamöter nej till sjuårig folkskola; barnen behövdes i industrin och lantbruket, de ansågs inte ha någon nytta av ett sjunde skolår. Större delen av borgerligheten såg och ser utbildningen som ett intresse för i första hand överklassen. Skolan är ett område där borgarna gärna ser att deras tidigare insatser förbigås med tystnad.
Inte heller när det gäller barnbidrag, sjukförsäkring, subventionerade läkemedel, pensioner eller föräldraförsäkringar har borgerligheten gjort mycket mer än att sätta klackarna i marken. För att inte tala om semester och arbetstider. Sedan tvåveckorssemestern 1938 har förbättrad semesterlagstiftning med alla tänkbara medel bromsats från borgarsidan. ”Oansvarigt” är det mildaste uttrycket som sagts från högern vid ökningen till såväl tre, fyra som fem veckor.
De som vill upptäcka borgerlighetens dådkraft för att skapa ett bättre Sverige ska undvika att se bakåt, där har de inte mycket att hämta. Därför känns det på något sätt tryggt när Moderaterna nu återvänt till sina två eviga paradnummer: sänkt skatt för dem som tjänar mest, samt mer pengar till försvaret.
Björn H Larsson:
Det är ju häpnadsväckande vilka slutsatser som dras av att människor blir skjutna vid Värnhem. ”Utanförskapet har ökat”, var man nu hämtat det ifrån, och det är det rödgröna styret som – listigt underförstått – får bära skulden för vidrigheterna.
Detta fyrar Tobias Billström (M) och Torbjörn Tegnhammar (M) obesvärat av dagen efter skottincidenten vid Drottninggatan. Två moderatpolitiker som i sina åsikter står för mer ”vi och dom” än andra partier utom SD. Två partier som utan besvärande rodnad har blommar ut å det grövsta på det området.
Polisen, de mest insatta i vad som sker, vill med all rätt lugna ner tonläget hos oss Malmöbor. Det handlar om kriminella grupper som poliserna tydligen har bra information om. Polisen arbetar på, gör ett bra jobb och vet vad den sysslar med.
Naturligtvis har dessa två moderater dagen efter ett trippelmord bättre lösningar på hur de kriminella problemen ska hanteras. De blygs inte att ta sats i detta vedervärdiga dåd för att skapa politiska poänger. Behöver det sägas att vi alla vill ha bort skjutningarna från gatorna. Vi har inte en vardag med skjutningar på öppen gata i Malmö. Det är inte acceptabelt när det sker, men det är lika oacceptabelt att försöka dra politiska poänger när det sker.
Bengt Nordh:
Två S-politiker, Rikard Larsson och Stefan Svalö, gör en pudel på Aktuella frågor (14/6) runt det järnvägskaos som vi alla upplever sedan länge. Naturligtvis faller problemen mycket tillbaka på tidigare allians- och S-regeringar, vilket också påpekas. Skribenterna välkomnar de yrvakna borgarnas engagemang och nu ska det bli ordning med S i förarsätet.
Sanningen är att vi åter upplever ett systemfel. Våra styrande har haft dålig koll på vad som finns, vad och när det krävs åtgärder för att saker inte ska gå fel. Detta gäller även om man sitter i trafikutskottet eller någon nämnd. Om våra stora industriföretag, som Volvo eller SKF, inte hade satsat på förebyggande underhåll i sina fabriker skulle de inte ha varit kvar idag och inte dess ledningar heller.
Gå till toppen