Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Miljöfarliga gifter i bostadsområde i Örkelljunga – nu saneras marken

Marken bakom Kornettvägen saneras efter att man hittat höga halter av bekämpningsmedel.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, har tittat på flera nedlagda plantskolor runtom i Sverige i jakt på bekämpningsmedel. En av markerna är den vid Kornettvägen i Örkelljunga där det låg en gammal plantskola fram till 70-talet. I dag finns det villor och flerfamiljshus i området.
Förra året hittade SGU rester av bekämpningsmedlet DDT som tidigare använts mot insekter, både inom plantskolor och skogsbruk.
Området bakom Kornettvägen i Örkelljunga saneras. Här låg tidigare en skogsplantskola som drevs av den nedlagda myndigheten Skogsvårdsstyrelsen.Bild: SGU/Hanna Wåhlén
– Det händer att man hittar halter av DDT på gamla plantskolor. Det binds i marken och tar lång tid att bryta ner. Men här hittade vi mycket höga halter så vi valde att ta bort det. Det är framför allt farligt för miljön, förklarar Hanna Wåhlén på SGU.
Kan det vara farligt för människor?
– Nej, det är högst osannolikt.
Med start förra veckan sanerar SGU området. Det handlar om 350-400 kvadratmeter. Arbetet väntas vara klart inom ett par dagar.
– Vi tar bort och omhändertar den farliga jorden. Sedan lägger vi dit ren jord och sår nytt gräs på marken, säger Hanna Wåhlén.
Gå till toppen