Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Min mening: Om giftlarmet på Kopparhögarna

”Vi kommer att behandla frågan om gifter i marken med stor seriositet”, skriver tre politiker från treklövern.

Många kolonister i Kopparhögarnas koloniområde är oroliga för att marken som man odlar i är förorenad och vad som ska hända i framtiden. Självklart tar vi detta på största allvar och gör vad vi kan för att få klarhet i omfattningen och vad som måste åtgärdas. Samtidigt passar det socialdemokratiska kommunalrådet Jonas Esbjörnsson på att komma med låga, ogrundade påhopp.
Att det fanns höga halter av miljögifter i området upptäcktes i samband med att man grävde för ny vattenanläggning i området. För att ta reda på om det fanns ytterligare föroreningar i andra delar av koloniområdet togs jordprover från 16 platser. Det finns förhöjda halter av arsenik, bly, koppar, barium och zink. Staden kommer nu att närmare utreda var föroreningarna finns och ta fram ett åtgärdsförslag. Vi kommer att göra allt vi kan för att få fram dessa utredningar så fort som möjligt.
För att undvika hälsorisker rekommenderar Landskrona stad att man tills vidare inte äter grönsaker och frukt som odlats i jorden.
I allt detta är det beklämmande att Jonas Esbjörnsson omedelbart försöker göra detta till en politisk stridsfråga. I en insändare tycker han att man skulle tagit prover långt tidigare. Svaret är, naturligtvis, att markprover tas när det finns indikationer på att något inte står rätt till. Markprover skulle alltså ha tagits en gång, för många år sedan, när jorden lades dit. Han tycker vidare att Treklövern skulle agerat. Frågan är vad vi skulle gjort, åt för oss och troligen alla andra, okända markföroreningar. Esbjörnsson avslutar med ett offensivt vallöfte: Landskronas socialdemokrater är emot gifter. Dessa i de närmaste absurda påståenden får väl ses mot bakgrund av opinionssiffror i fritt fall.
Vi kommer att behandla frågan om gifter i marken med stor seriositet. Just nu är vi mitt uppe i att kartlägga problemets omfattning för att sedan kunna presentera hållbara lösningar.
Lilian Håkansson (MP), ordförande miljönämnden
Torkild Strandberg (L), ordförande kommunstyrelsen
Torbjörn Brorsson (M), vice ordförande stadsbyggnadsnämnden
Läs också Min mening: S slår vakt om koloniområdena
Gå till toppen