Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

20-åring åtalas för fönsterkrossen på Dalhemsskolan

Den 20-åring som greps kort efter att närmare 98 fönsterrutor krossats på Dalhemsskolan i januari åtalas nu för grov skadegörelse. Han krävs också på ett skadestånd på 320 000 kronor av Helsingborgs stad.

98 fönsterrutor krossades på kvällen den 11 januari.Bild: Björn Lilja
Det var kvällen den 11 januari i år som 98 fönsterrutor krossades på Dalhemsskolan. Polisen fick larm om den pågående skadegörelsen. Och en hundpatrull kunde en stund senare gripa en 20-årig man som sprang från platsen.
20-åringen förnekade brott i de inledande förhören. Men när han ställdes inför häktningsdomaren i Helsingborgs tingsrätt erkände han plötsligt att han slagit sönder ett 50-tal rutor.
Han försattes på fri fot. Men när han skulle förhöras igen så hade han ändrat sin historia igen.
– Då förnekade han brott och sa att han erkänt för att slippa bli häktad, säger åklagaren Linda Seger, som nu väckt åtal mot 20-åringen,
Bevisningen mot 20-åringen består bland annat av övervakningsbilder från kameror vid Dalhemsskolan. De visar hur en man klädd som 20-åringen slår sönder fönster med en spade.
– På hans kläder hittade man glasfragment som stämmer med fragment från platsen, säger Linda Seger.
Även en 17-åring var initialt misstänkt för skadegörelsen, men utredningen mot honom är i dag nedlagd.
– Jag gör bedömningen att bevisningen inte räcker för att åtala honom. Det måste tillkomma något med substans för att förändra det läget, säger Linda Seger.
Gå till toppen