Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotbolls-VM 2018: Grupp C

Danmark vidare – utan dynamit

I 38:e matchen kom till sist fotbolls-VM:s första dubbelnolla. Tack, tack, säger Danmark. – Det hade varit idioti att pressa högre upp, säger förbundskapten Åge Hareide sedan 0–0 mot Frankrike fört danskarna till åttondelsfinal.

Danmark tog sig vidare från gruppen, 0–0 räckte mot Frankrike.Bild: Antonio Calanni/AP/TT
I ett VM där målen kommit både tätt och ofta dröjde det 13 speldagar innan det till sist blev mållöst på plan. I lågt tempo och med få chanser bjöd varken Danmark eller Frankrike publiken på särskilt mycket i deras gruppavslutning i Paris.
Fast varför skulle de göra det?
– Vi behövde bara ett poäng för att gå vidare. Vi spelade på resultat i dag. Vi spelade för 0–0 och jag är väldigt nöjd med att vi klarade det, säger danske tränaren Hareide efteråt, enligt danska nyhetsbyrån Ritzau.
Att oavgjort skulle ta båda lagen vidare var väl känt på förhand. Och blev ännu mer tydligt redan efter några minuters spel på Luzjniki-stadion i Moskva.
När dessutom Peru snabbt tog ledningen mot Australien i parallell-matchen i Sotji dog dessutom det mesta av den eventuella spänning som fanns. En australisk seger hade kunnat ställa till problem för Danmark vid en förlust – men nu var det aldrig riktigt nära.
– Jag är ledsen för dem som hade hoppats få se en massa mål, ursäktar sig franske stjärnan Antoine Griezmann efteråt för den församlade presskåren.
Men att även Frankrike skulle ha spelat för oavgjort slår han ifrån sig.
– Nej, nej. Vi försökte ta kommandot i första halvlek, men lyckades inte. Och de ansträngde sig inte så mycket för att gå fram, säger Griezmann.
Nöjda miner fanns det i alla fall, även om det stundtals buades på läktarna.
– 80 000 på läktarna och så spelar vi oss till åttondelsfinal. Det är stort, säger danske anfallaren Andreas Cornelius.
– Jag vet att ni kanske inte njöt av matchen, men för mig var det skönt. Personligen är jag oerhört stolt, ler franske målvakten Steve Mandanda – som nu äntligen fick chansen när förbundskapten Didier Deschamps valde att vila en rad spelare, däribland ordinarie målvakten Hugo Lloris.
Resultatet innebär att Frankrike vann gruppen med Danmark som tvåa. Inför de åttondelsfinaler som nu väntar har de rödvita därmed spelat 18 matcher i rad utan förlust. Och de lär bli svåra att besegra även framöver.
– Härefter är det cupspel och allt står på spel i varje match. Vi måste vara smarta. Vi får fortsatt bruk för god organisering och individuella prestationer. Sen får vi se om vi ska pressa högre och riskera mer än vad vi gjorde mot Frankrike, säger Åge Hareide.
Hos fransmännen söker samtidigt Antoine Griezmann fortsättningsvis efter den form som gjorde honom till EM:s bästa spelare för två år sedan.
– Jag kände mig bra i första halvlek och försökte gå ner och hämta bollar och komma bakifrån. Men jag hoppas kunna höja mig ytterligare ett snäpp i åttondelsfinalen, säger Griezmann.
Och hävdar att det inte spelar någon roll vem man får möta där.
– Ska man nå ända fram gäller att det kunna slå alla.
I Sotji höll under tiden redan utslagna Peru undan för Australien, vann med 2–0 och säkrade landets första VM-seger på över 40 år. André Carrillos 1–0-mål, på en utsökt volley, var landets första mål i ett VM sedan 1982. Slutresultatet fastställdes sedan av lagkaptenen Paolo Guerrero, även det på ett volleyavslut.
Fakta

Danmarks obesegrade rad

Senast Danmark förlorade en fotbollslandskamp var i VM-kvalet hemma mot Montenegro den 11 oktober 2016. Därefter har laget nio segrar och nio oavgjorda på 18 landskamper, med målskillnaden 29–8.

Åttondelsfinalen i årets VM innebär dessutom att laget nu gått vidare från gruppspelet fyra gånger av fem i VM-sammanhang. Enda missen kom 2010 då laget blev utslaget efter 1–3 mot Japan i sista gruppspelsmatchen.

I övrigt har Danmark nått åttondelsfinal 1986 och 2002 samt kvartsfinal 1998.

Gå till toppen