Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Globalt Helsingborgsföretag expanderar – kan leda till nya jobb

Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials växer och lider enligt egen utsago av för snabb expansion. Nu flyttar man fabriken till en större lokal på Ättekulla – och nya arbetsmöjligheter kan vara att vänta.

– Vi flyttar vår fabrik till en större fabrik inom staden. Jag har byggt upp fabriker i alla världsdelar men alltid varit Helsingborg trogen och alltid haft mitt huvudkvarter här, säger Åke Rosén, grundare till Gaia Biomaterials.
Gaia Biomaterials tillverkar produkter av förnyelsebara råvaror som omvandlas till energi. Man ersätter till exempel plastpåsar med biomaterial som är gjort på förnyelsebara råvaror.
Åke Rosén.Bild: Jenny Leyman
– Nu jobbar vi även med att göra biogas av vårt material. Detta är ett EU-projekt som är på tre miljoner euro. EU anser att vårt projekt är ett av de viktigaste projekten de har. Detta med plasten som svämmar över är ett världsproblem, säger Åke Rosén och tillägger att företaget även tillverkar bestick, dryckesglas och tråg för kött och fisk.
Åke Rosén har tidigare i olika företag skapat över 1000 arbetstillfällen i Helsingborg och räknar med att även Gaia Biomaterials expansion kommer leda till jobbtillfällen.
– Givetvis kommer det bli jobb i regionen. Det är svårt att säga hur många vi skapar men i första skedet kommer det säkert skapa ett tiotal nya jobb i Helsingborg och sen får vi se hur företaget växer säger han.
Läs mer: Stridbar Helsingborgsuppfinnare utmanar världens plastindustri
Gå till toppen