Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Högre havsnivå kan ge dyra försäkringar

Den stigande havsnivån kan bli en kostsam historia för hushållen. I framtiden kan du tvingas betala för en extra försäkring vid översvämning. – Den kommer att vara oerhört dyr, säger Staffan Moberg, jurist vid branschorganisationen Svensk försäkring.

Den stigande havsnivån kan bli en kostsam historia för såväl samhället som privatpersoner. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Om översvämningarna ökar måste försäkringsbolagen ta ut en ökad premie för de ökade kostnaderna.
– Jag tror att det finns en gräns för när översvämningarna tar en för stor del av premiekakan. Då tar man bort den ur skyddet. Det blir en översvämningsförsäkring och inte en hem- och villaförsäkring, säger Staffan Moberg.
Han menar att försäkringsbolagen har en solidarisk premiesättning i dag. Det innebär att man inte gör en individuell bedömning, utan i stället klumpar ihop många fastigheter som ligger till grund för en premie.
– Om de här översvämningsskadorna blir många och dyra finns det en risk för att det solidariska synsättet kommer under lupp. Då går man in och bedömer varje fastighet för sig. Att göra den bedömningen kostar pengar i sig. Det kommer att generera en högre premie.
Enligt Staffan Moberg kan översvämningarna resultera i att privatpersoner måste skänka bort sina villor eller radhus och att företag måste skaffa nya lokaler. Men den stigande havsnivån kan även kosta samhället mycket pengar.
– Det är oerhört olönsamt för samhället att ta itu med det här, framför allt när man bygger infrastruktur i de utsatta områdena. Den kommer inte att kunna användas om 50 år.
Staffan Mobergs största oro har med placeringen av nyproducerade hus nära havet att göra. Han menar att människor bygger in sig i situationer som de i framtiden inte kan klara av.
– Vi kanske inte ska bygga kustnära om vi inte kan höjdsätta bostäderna tillräckligt mycket. Havsnivåerna slutar inte att stiga 2100, utan kommer att fortsätta i flera hundra år till. Vi vet inte var havsnivån stannar.
– Sedan har vi alla fastigheter som redan står där. De måste man fundera över hur man ska hantera.
Fakta

Försäkring vid översvämning

Ersättning för översvämningsskador ingår i grundskyddet för alla fastighetsförsäkringar. För att en skada ska betraktas som en översvämningsskada ska den uppstå i samband med skyfall. Med det menas att det regnar minst 1 mm/minut eller 50 mm/dygn.

Försäkringarna ersätter skador på villor eller fritidshus när skadorna har orsakats av att vattnet rinner in från markytan genom en ventil, dörröppning eller fönster eller om det inomhus trängt upp vatten genom någon avloppsledning. Skador som däremot beror på dålig dränering och skador som drabbar tomtmarken ersätts inte.

Om man inte kan bo kvar i sitt hus medan skadan åtgärdas kan försäkringsbolag ersätta merkostnader för annat boende.

Källa: Svensk försäkring.

Gå till toppen