Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stigande hav slår hårdast i söder

Havsnivån väntas stiga uppemot en meter till nästa sekelskifte. Samtidigt knaprar vattnet redan nu in betänkligt på kusterna i södra Sverige.
– Det är en allt allvarligare problematik, säger Lena Sommestad, landshövding i Halland, till TT.

De stigande havsnivåerna bromsas i norra Sverige av att landhöjningen efter senaste istiden fortfarande pågår. Men i södra Sverige riskerar den förväntade höjningen av havsnivån att få stora konsekvenser.
Särskilt eftersom erosionen redan nu är ett stort problem i samma område.
Läs också Havet slukar Skånes kuster – om inget görs
– Erosionen har länge varit ett stort problem i Skåne, men vi ser ju hur det äter sig uppåt längs kusten, säger Lena Sommestad.
– Här i Halland, precis som i Skåne, till exempel har vi ju en jätteviktig besöksnäring. Spolas stränderna bort så spolar det ju också bort värden som är viktiga för turismen.
Länsstyrelserna i Skåne och Halland lanserade nyligen en ny regional kustsamverkan, där även flera andra myndigheter ingår. Bland annat vill länsstyrelserna att delar av Skåne och Halland ska pekas ut som särskilt utsatta riskområden.
Läs också Skånskt stormöte – vill rädda stränderna
– Det är ju inte så att varenda kuststräcka i Skåne och Halland är utsatt. Men vi har sagt att det här finns det vissa delar som bör betraktas som riskområden och där det vore rimligt också med ett finansiellt stöd, säger Lena Sommestad.
– Det kan finnas skäl, tycker vi, att staten tar ett större ansvar.
Fakta

Erosion

Erosion innebär att berggrund eller jordtäcke nöts ner genom till exempel rinnande vatten, vågor eller vind.

Erosionen är ett problem exempelvis längs Skånes och Hallands kuster. Även i Blekinge, Småland samt på Öland och Gotland finns jordarter som är erosionsbenägna.

Enligt en inventering från SGI finns det förutsättningar för stranderosion längs ungefär 15 procent av de svenska havskusterna.

Källor: Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Statens geotekniska institut (SGI).

Gå till toppen