Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mystiskt ljud över Ängelholm fortsätter att förbrylla

En högt tjutande signal väckte Ängelholmsborna under natten. Räddningstjänsten kopplar in MSB för att få svar.

Både Ängelholms kommun och räddningstjänsten Skåne Nordväst inledde onsdagsmorgonen med att försöka ta reda på varför många ängelholmare väckts av ett ihållande tjutande på natten.
På Ängelholms kommun arbetar bland annat beredskapssamordnaren Maria Stengård med frågan.
– Just nu är det osäkert vad som hände, men om det var Hesa Fredrik som hördes så är det system som Räddningstjänsten servar och råder över, säger hon.
På sociala medier har många invånare försökt hjälpas åt att ta reda på var signalen har ljudit. Där framgår det uppgifter om att den hörts i ett stort område, från Skälderviken och Pomona i norr, Nya Kungsgården och till idrottsplatsen i söder, samt i centrala Ängelholm.
Enligt inre befäl på räddningstjänsten Skåne Nordväst, Christer Haraldson, har man där kopplat in Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i utredningen.
– Vi har ännu inte fått bekräftat att det verkligen är vår anläggning. Vi hittar inte heller något i våra loggböcker. Därför har vi kopplat in MSB i Karlstad, säger han.
Enligt Christer Haraldson har flera system på brandstationen i Ängelholm lagt felkoder under natten, vid ungefär samma tid som signalen hördes.
– Men vi vet ännu inte om det har något samband.
Är det möjligt för en utomstående att sätta igång er anläggning?
– En enskild tuta, absolut, men för att få igång flera skulle krävas att man tar sig in i låsta utrymmen.
Det var vid 01.20-tiden som signalen hördes i Ängelholms tätort. Ljudet pågick i flera minuter innan det tog stopp. SOS blev nedringt, men hade inga uppgifter om vad det kommit ifrån.
– Det vet jag inte. Det är inget som vi är involverade i, sa en operatör vid SOS Alarm.
Många läsare har hört av sig till HD under natten, och flera menar att det lät som ett VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten.
"Det lät som hesa Fredrik lät i fem minuter i Ängelholm. Ingen vet något och det står inget på kommunens hemsida" skriver en tipsare.
Inte heller räddningstjänsten kunde förklara vad som har hänt, eftersom man där inte hade sänt ut något VMA.
Gå till toppen