Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inga bad på Fria bad – kommunen varnar för bakterier i vattnet

Badvattnet på Fria bad, Gröningen och Kallbadhuset är inte tillräckligt rent, visar de senaste provresultaten. Kommunen avråder från att bada i nuläget.

Fria bad är inte badvänligt, enligt kommunen.Bild: Tom Wall
På torsdagseftermiddagen kom provsvaren som visar att vattnet på tre badplatser i Helsingborg innehåller höga bakteriehalter. Varningsskyltar har satts upp och kommunen tar nu nya prover som de tror kommer visa ett bättre resultat.
I måndags när proverna togs var det strömt och blåsigt, vilket kan leda till fler bakterier när bottensedimentet rörs upp, menar Elisabet Lindberg på Stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg.
– Alla som badade i måndags såg att det var grumligt i vattnet. Men nu är det alldeles klart.
– Det är tjatigt att det tar några dagar att få svaren, så problemen kan vara över, säger Elisabeth Lindberg.
Oftast struntar helsingborgarna i kommunens råd och badar ändå, menar hon. Men konsekvenserna är hyfsat milda.
– Du får klunka ganska bra om du ska bli sjuk. Det som kan hända är att du blir magsjuk och får diarré, säger Elisabeth Lindberg.
Gränsvärdena är satta hårt för att ingen ska bli dålig, menar hon. Och vid Kallbadhuset och Gröningen är resultatet knappt över gränsvärdet för tillåten bakteriehalt. Fria bad ligger dock snäppet högre.
De nya provresultaten kommer de få fredag eller lördag.
Gå till toppen