Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Liberalerna: Ställer villkor om vårdcentralerna för samarbete efter valet

Den som vill ha med Liberalerna i ett styre av Region Skåne efter valet måste vara beredd att satsa rejält på primärvården. Partiets vallöfte är att stärka vårdcentralerna med 500 miljoner om året i sex år, och att alla skåningar ska ha en fast läkarkontakt 2021.

För att nå det målet vill L införa en tak på 1 500 listade patienter per allmänläkare på vårdcentralerna. Det kräver att Region Skåne tillsätter 350 nya allmänläkarspecialister.
Men det råder brist på allmänläkare, hur ska ni kunna skaka fram dem?
– Det finns redan idag många allmänläkare som valt att sluta, ta jobb på sjukhus, eller arbetar deltid för att arbetsmiljön är så dålig. Vi tror att ett listningstak kan göra det attraktivt igen att arbeta i primärvården, säger Gilbert Tribo.
Ett listningstak för läkarna ger bättre arbetsmiljö och kan lockar tillbaka allmänläkare, menar Liberalerna.Bild: Emil Langvad/TT
Liberalerna tänker sig att ST-läkare under utbildning ska kunna vara fast läkarkontakt, och att andra specialister än allmänläkare ska kunna ingå i systemet. Utbildningsplatserna bör också utökas, eventuellt med handledning på distans. Ingen ska nekas en ST-tjänst.
Primärvården kommer att vara i fokus inför höstens val. Inte minst efter Läkaruppropet för ett år. 573 läkare på skånska vårdcentraler skrev då ett öppet brev till politikerna i Region Skåne om sitt pressade läge.
Gilbert Tribo och Liberalerna har haft mycket kontakter med de skånska allmänläkarna, och menar att ett fastläkarsystem är det som behövs och efterfrågas. I valprogrammet nämns Norge och Danmark som förebilder.
Det norska fastläkarsystemet är populärt, men har stora problem med långa arbetsveckor och rekryteringsproblem överallt utom i Oslo när äldre läkare slutar.
– Därför tittar jag hellre på den danska modellen, där man inte har de rekryteringsproblemen, säger Gilbert Tribo.
”Nu måste vi komma till skott med att bygga ut vårdcentralerna” säger Gilbert Tribo (L). Ett tungt vallöfte är att alla skåningar ska ha en fast läkarkontakt till år 2021.Bild: Moa Dahlin
De resurser som krävs för att bygga ut primärvården, får delvis tas på den slutna vårdens bekostnad. Liberalernas mål är att 25 procent av hälso- och sjukvårdens budget ska gå till vårdcentralerna. Idag ligger den andelen på 16 procent.
Hur ultimativa är de här kraven, om ni ska sätta er i ett styre efter valet?
– Det krävs ett styre som är berett till en väldigt kraftfull satsning på de skånska vårdcentralerna, i paritet med detta, säger Gilbert Tribo som hänvisar till erfarenheterna av det borgerliga styret 2006-14.
– Vi byggde ut primärvården och gick från att vara sämst i Sverige till att ligga i mellanskiktet. Men det gick för långsamt. Nu måste vi komma till skott, om man som vi tror att det är lösningen på den skånska sjukvårdens bekymmer.
Gå till toppen