Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Polisen: Han ville döda så många som möjligt

Den misstänkte mördaren Jarrod Ramos ville döda så många som möjligt under attacken på Capital Gazettes redaktion i delstaten Maryland i USA. 38-åringen hade barrikaderat en bakdörr för att hindra människor från att fly.

Bild: TT
Allt fler detaljer blir nu kända efter attacken i staden Annapolis då fem människor dödades.
Jarrod Ramos hade haft en lång dispyt med tidningen och hade stämt tidningen och en av journalisterna för förtal 2012. Beväpnad med ett pumphagelgevär tog han sig in på redaktionen i torsdags. Han började skjuta medan journalister sökte skydd under sina skrivbord och slog larm på sociala medier.
Ramos hade även blockerat en bakdörr för att ingen skulle ta sig ut, enligt åklagare.
– Han hade kommit för att döda så många som möjligt, sade Timothy Altomare, polischef i Anne Arundel-distriktet, under en presskonferens, rapporterar AFP och Reuters.
Altomare sade att polisen hittat bevis i den misstänktes hem för att attacken var planerad. Skjutvapnet han använde var inköpt på laglig väg för ett år sedan.
Den misstänkte hade skadat sina fingrar inför dådet för att inte kunna identifieras genom fingeravtryck, säger polisen enligt tidningen The Baltimore Sun. En poliskälla uppger för CBS News att myndigheterna tog hjälp av programmerad ansiktsigenkänning för att kunna söka igenom databaser med id-handlingar.
Polisen larmades inifrån redaktionen under pågående attack och kom dit bara minuter senare och omringade skytten. En reporter på tidningen rapporterade till andra inom mediekoncernen medan det pågick.
Byggnaden rymmer flera andra företag, och över 170 människor fördes ut ur byggnaden innan allt var över. Några timmar efter våldsdådet meddelade polisen att ledarredaktören, tre journalister och en säljare blivit dödade.
Capital Gazette publicerade på fredagen en tidning med de fem dödsoffrens namn och bild på första sidan. På ledarsidan stod bara "Vi saknar ord", i övrigt var sidan tom.
Hot och hat är vardag för lokaltidningarna, säger John Robinson, tidigare redaktör för News & Record i Greensboro i North Carolina, till Reuters.
Tidningarna har fått öka sin säkerhet "särskilt som USA:s president deklarerat att nyhetsmedierna är folkets fiender", säger han:
– Med tanke på vad vi vet om några tokskallar där ute, kan de se det som ett rättfärdigande för att skjuta sönder stället.
Två timmar efter blodbadet i Maryland blev tidningen Ogden Standard-Examiner i Utah uppringd av en man som frågade vad den hade för ideologisk tendens.
– Han framförde inget specifikt hot, men började rya om fejknyheter och den liberala pressen och antydde att alla liberaler förtjänar att utsättas för våld, berättar nyhetschefen Kyle Hansen.
Mannen bröt samtalet när man bad om hans namn. Tidningen polisanmälde det och redaktionen samlades för att diskutera hur sådana samtal ska hanteras.
Tragedin på Capital Gazette i Maryland går många år tillbaka, till en krönika om den nu 38-årige mannens kontakt med en kvinna på Facebook, visar domstolsdokument enligt Reuters. Mannen hade erkänt sig skyldig till trakasserier innan krönikan publicerades, men stämde tidningen då han ansåg att hans syn på saken inte fått utrymme.
Målet avvisades i domstol 2013 och 2015.
Mannen har skrivit många kritiska tweetar till tidningen, journalisten och domarna. Twitterkontot har varit tyst från januari 2016 och fram till kort före dådet på torsdagen, då han i en tweet riktad till en domare skrev att han ville bli lämnad i fred.
The New York Times och andra stora amerikanska mediehus har som en försiktighetsåtgärd fått förstärkt bevakning, meddelar myndigheterna.
USA:s president Donald Trump twittrade att hans tankar går till offren och deras anhöriga, och att han ber för dem.
Vita husets pressekreterare Sarah Sanders beskrev händelsen som ett angrepp på "oskyldiga journalister".
Gå till toppen