Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”EU kan inskränka möjligheten att sprida information över internet.”

Dagens situation med bland annat Google och Facebook som betalar låga skatter och tjänar pengar på att länka till och sprida upphovsrättsskyddat material är ohållbar. Men EU-kommissionens förslag måste omarbetas innan det blir lag.
Det skriver Jasenko Selimovic (L), EU-parlamentariker.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Genom sin storlek hotar nätplattformar som Facebook idag möjligheten för människor att försörja sig på konstnärliga uttryck som är upphovsrättsskyddade, skriver Jasenko Selimovic.Bild: Andrew Harnik
Nästa vecka röstar Europaparlamentet om en av de hetaste frågorna på länge, ett lagförslag om upphovsrätten på internet. Tanken med förslaget, att skydda rättighetsinnehavare, är god, och jag ställer mig givetvis bakom det, men själva förslaget är problematiskt och måste omarbetas.
Nätplattformar som Facebook, Google, Twitter, Youtube och Instagram är idag enormt stora. Miljarder människor delar artiklar, bilder och annat upphovsrättsskyddat material på dem – och det är fantastiskt. Men genom det tjänar dessa plattformar också mycket pengar på upphovsrättsskyddat material och betalar inte tillbaka till upphovsmän och mediehus. Orsaken är det luddiga regelverk som råder på internet.
Nätplattformarnas storlek gör också att annonsörer lämnar traditionella medier. I längden innebär det att den fria journalistiken och möjligheten för människor att försörja sig på konstnärliga uttryck som är upphovsrättsskyddade hotas.
För att lösa de problem som dagens system för med sig har EU-kommissionen lagt fram ett förslag till en ny EU-lag när det gäller upphovsrätt. Syftet är att stärka den digitala upphovsrätten genom att tvinga aktörer som lagrar och ger allmänheten tillgång till material på nätet ett betydligt större ansvar för att se till att det finns avtal med dem som har upphovsrätten. Förslaget är att aktörerna, som kan utgöras av nätplattformarna, ska filtrera, övervaka och i lämpliga fall ta bort upplagt material.
I förslaget ingår ett nytt regelverk för beskattning, som förhoppningsvis får internationella jättar som Facebook, Youtube och Google att betala skatt i en rimligare omfattning än idag.
Det problem som EU-kommissionen försöker lösa måste hanteras. Konstnärer, författare, journalister och mediehus som ger ut upphovsskyddat materialmåste skyddas i den nya digitala världen. Jag är själv författare och dramatiker och vill ogärna att människor använder mina verk utan att jag får en skälig ersättning.
Men de åtgärder som EU-kommissionen föreslår innebär också att allt som laddas upp måste övervakas och det kan leda till censur. Förslagets hårdaste kritiker menar att konsekvenserna skulle bli ett skadskjutet internet och ett hårt slag mot yttrandefrihet och demokrati. Det är måhända överdrivet men man måste ändå beakta risken att möjligheten att sprida information över internet kan inskränkas.
Förslaget skulle innebära att övervakning av det privata material människor lägger upp utan att de har gett tillstånd till det. Dessutom är det omöjligt att göra sådan övervakning med tillräcklig precision. Hur skiljer man en god parodi från det den parodierar?
Förslaget skulle också kunna provocera fram att tredjeländer, alltså länder utanför EU, inför motsvarade åtgärder gentemot EU, något som i sin tur skulle kunna leda till ett internationellt copyrightkrig. I slutänden skulle ingen få det bättre. Inte ens de som förslaget försöker förbättra tillvaron för.
Dagens situation med bland annat Google och Facebook som betalar låga skatter och tjänar pengar på att länka till och sprida upphovsrättsskyddat material är ohållbar. Men EU-kommissionens förslag måste omarbetas innan det blir lag.
EU måste kunna skydda yttrandefriheten och demokratin och samtidigt se till att de som producerar upphovsrättsskyddat material kan leva på sitt arbete.

Jasenko Selimovic

Jasenko Selimovic (L) är EU-parlamentariker.
Gå till toppen