Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

MP lämnar Bjuv – ingen vill ställa upp i höstens val

MP i Bjuv får inte ihop en enda kandidat till valet. Inte heller V har en lista – men enligt Vänsterpartiet Skåne är den på gång.

– Det är tråkigt, vi har en ganska skral aktivitet i Bjuv just nu och då blir det svårt att få fram en lista, säger Fredrik Hanell, ordförande i Miljöpartiet Skåne.
Partiet har i dag nio medlemmar i Bjuv, men det finns varken en aktiv styrelse eller avdelning i kommunen.
– Bjuv ligger lågt, bland de allra minsta avdelningarna i Skåne.
Fredrik Hanell är ordförande för MP i Skåne.Bild: Peter Frennesson
Förutom Bjuv är Båstad den kommun där det i år saknas en MP-lista inför valet. Men där är hoppet större att kunna samla ihop namn eftersom där trots allt finns en aktiv styrelse, säger Fredrik Hanell.
Hur gör ni regionalt för att få fler medlemmar till Bjuv?
– Vi försöker ha regelbunden kontakt med alla våra avdelningar, både från styrelsens och vårt kanslis sida.
Vad betyder det här för era väljare i Bjuv?
– Det är naturligtvis tråkigt, säger Fredrik Anell.
MP:s historia i Bjuv är kort – det har tidigare funnits listor inför valen 2010 och 2014 och partiet har i dag endast ett mandat med en ledamot och två ersättare i kommunfullmäktige.
Hugh Morrison var med på listan inför förra valet. Han är fortfarande medlem men säger att han inte varit engagerad på ett par år.
– Jag var med och startade partiet i Bjuv för åtta år sedan så jag tycker självklart det här är tråkigt. Men jag tror fortfarande möjligheten finns till ett grönt alternativ i Bjuv, men inte det här året.
Du vill inte ställa upp själv?
– Nej, jag har inte tid. Det är mycket jobb att driva en valrörelse.
Även Vänsterpartiet saknar hittills kandidater till årets val. Partiet har ett 30-tal medlemmar i Bjuv – men ingen har hittills visat intresse av att ställa upp i valet och listan är tom. Men hoppet är inte ute och partiet regionalt meddelar att en lista är på gång.
– Det jag fått höra är att det högst troligt blir en lista, men det är inte klart vilka som ska stå på den, säger Ana Rubin, ordförande i Vänsterpartiet Skåne.
Precis som MP har även V ett mandat i Bjuv och Jenny Hjälte är ersättare i fullmäktige. Hon öppnar för att man kan komma att lämna in en sen lista.
– Det är inte uteslutet. Men det är svårt att få folk att engagera sig, tyvärr.
Fakta

Det gäller för valsedlar

Partier med registrerad partibeteckning kan lista kandidater på valsedlar inför ett val. Valsedlarna beställs hos länsstyrelsen.

Om ett parti lämnar in sin lista med kandidater innan den 10 april är man garanterad leverans av valsedlar 45 dagar innan valdagen. Den garantin upphör om man lämnar in senare.

Efter datumet kan man som parti inte heller "låsa" sin lista – det vill säga vem som helst kan då skriva dit sitt namn på listan.

Källa: Valmyndigheten

Gå till toppen