Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Naiv konst tar plats i Norra hamnen

Helsingborgskonstnären Per-Olof Olsson hoppas på en explosion av färger och mungipor som pekar uppåt när 31 europeiska naivister ställer ut i hans ateljé.

Per-Olof Olsson hoppas glädja många besökare vid kajpromenaden med de färgglada motiven.Bild: Björn Lilja
På lördagen öppnar en utställning med naivistisk konst i Per-Olof Olssons Ateljé Naiv i Norra hamnen. Totalt finns 13 europeiska länder representerade bland de drygt 90 konstverken.
– Det är stor spridning på stil och motiv. Det man målar i Frankrike är inte samma sak som det man målar i Kroatien, så här får man se lite av allt, säger Per-Olof Olsson.
I utställningen medverkar konstnärer från bland annat Tyskland, Spanien, Frankrike, Danmark, Kroatien, Polen och Finland.Bild: Björn Lilja
Naiv konst kännetecknas av ett direkt och lekfullt uttryck, ofta med många färger och muntra motiv. Samtliga konstnärer på Helsingborgsutställningen är dessutom självlärda konstnärer – så kallade äktnaivister.
– Det är lite av ett adelsmärke för de som sysslar med det här att inte ha läst på någon konstskola, säger Katarina Olsson, administratör för utställningen och därtill Per-Olof Olssons fru.
På Ateljé Naiv får spanska Tito Lucaveches tavla sällskap av en polsk häststaty.Bild: Björn Lilja
Dryga dussinet av de utländska konstnärerna reser till Helsingborg för lördagens vernissage, flera i sällskap av sina familjer.
Per-Olof Olsson är lite extra glad att Martine Clouet, ordförande i den internationella naivistföreningen Groupe international des primitifs modernes dits naïfs, besöker Sverige för första gången.
Att vara administratör för utställningen har inneburit en del utmaningar för Katarina Olsson, även om allt till slut roddes i hamn: "Det finns inte en konstnär som klarar av att följa en regel", säger hon.Bild: Björn Lilja
Att utställningen blev så internationell är egentligen inte så konstigt.
– Naivismen är större utanför Sverige, kanske särskilt i Frankrike där genren har hög status, säger Katarina Olsson.
Det jämförelsevis blygsamma intresset för naiv konst i Sverige är dock inget som oroar arrangörerna. Sommarens utställning kom till efter en välbesökt naivistisk utställning på Landskrona konsthall för fyra år sedan.
– Eftersom jag ställt ut mycket ute i Europa har jag byggt upp ett nätverk av konstnärsvänner. Många av dem var med i Landskrona och ville gärna komma tillbaka, säger Per-Olof Olsson.
Franska naivisten Catherine Musnier målar ofta djurmotiv – här en glassande leopard.Bild: Björn Lilja
Bland de många konstverken i ateljén finns leoparder, slott och bibliska scener; en spansk mattelektion, polska skulpturer, ett finskt bröllop och franska nunnor som bärs upp av färgglada fiskar. Här och var finns också mer Skånebekanta motiv: danska Jan Thomas har målat två scener från Nyhavn med Helsingborg och Malmö i fjärran.
– Alla brukar prata om färgerna och om positiviteten som konsten förmedlar. Mungiporna går uppåt både i motiven och hos betraktarna. De breda lagren gillar det här även i Sverige – även om kulturskribenter och andra finlirare inte alltid gör det, säger Per-Olof Olsson.
Danska Jan Thomas ställer ut detaljrika målningar av välbekanta Köpenhamnsmotiv. På andra sidan sundet skymtar rådhuset och Kärnan.Bild: Björn Lilja
Fakta

Naivisterna i Norra hamnen

Vernissagen äger rum klockan 16 den 30 juni på Ateljé Naiv i Norra hamnen i Helsingborg. Utställningen har därefter öppet varje dag från 16 till 20 fram till den 12 augusti.

Gå till toppen