Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Pigga hundar tävlade med alla sinnen

Lydnad, hopp och skydd tillsammans i en enda gren. I helgen arrangeras hundtävlingar i den nya hundsporten mondioring hos Landskrona Brukshundklubb. Lekfulla tävlingar och seriösa uppvisningar avlöste varandra när hundar med sina hundförare tävlade i värmen.

Mondioring har funnits i Europa i många år men har bara funnits i Sverige sedan 2017.Bild: Sven-Erik Svensson
Hundar, hundförare, publik och volontärer var på plats på Landskrona Brukshundklubb för att tävla och visa upp sig under den internationella hundtävlingen mondioring. Utöver svenska ekipage kom deltagare även från bland annat Belgien, Norge, Danmark och Polen.
– På ett ungefär är 45 ekipage anmälda, det är jättebra med tanke på att grenen är så ny i Sverige. Det är roligt att intresset är så stort, säger Anna Lewitas på Landskrona Brukshundklubb.
Ekipage från både Norge, Danmark, Belgien och Polen var på plats under dagens tävlingar.Bild: Sven-Erik Svensson
Mondioring har funnits ute i Europa i över 30 år men det är en ny sport i Sverige som bara har funnits sedan 2017. Tävlingsgrenen är en blandning av olika tävlingsformer och består av lydnad, hopp och skydd.
Det är andra gången som Landskrona Brukshundklubb arrangerar tävlingen som blir den tredje i Sverige sedan sporten blev officiell.
Alla grenar tävlas i följd vilket gör tävlingen extra publikvänlig. Hunden måste också hela tiden ha fokus, koncentration och kondition igång.
Läs mer: Brukshundsklubben satsar på en helt ny hundsport
För de tävlande i mondioring är varje bana unik. Hund och hundförare vet nämligen aldrig hur tävlingen kommer att se ut förrän en provhund visat programmet och i vilken ordning de olika utmaningarna kommer. Tävlingsbanan vid Landskrona brukshundklubb har i år temat candyland.
I skyddgrenen ska hunden bland annat stoppa en figurant i skyddskläder.Bild: Sven-Erik Svensson
– Hundarna får använda alla sinnen i en och samma tävling och det tycker jag är fantastiskt plus att det är öppet för alla hundraser, åtminstone i lydnad och hopp, säger Anna Lewitas.
Hanne Lotte Kalnæs har åkt ända från Norge för att delta med sin hund Grimm som är en belgisk fårhund. På lördagsförmiddagen tävlade de i klass 2.
Hanne Lotte Kalnæs tävlade med sin hund Grimm.Bild: Sven-Erik Svensson
– Den här tävlingsgrenen blir lite mer spännande att träna på och den är väldigt allsidig, säger Hanne Lotte Kalnæs.
Lite längre bort står Anna-Karin Edström Lundemo med hennes belgiska vallhund Noosa de sol Casa, de har precis tävlat i klass 1.
– Det var jättenervöst, vi har inte tävlat på ett och ett halvt år för hon har varit skadad så det var första tävlingen på länge, säger Anna-Karin Eström Lundemo. Till vardags jobbar hon som polis tillsammans med Noosa de sol Casa.
– Hon är polishund i narkotika- och vapensök. Det är jätteroligt att kunna förena jobbet med nöje, säger Anna-Karin Edström Lundemo.
Anna-Karin Edström Lundemo från Enköping är hundförare för Noosa de sol Casa – en belgisk vallhund. Maken Lukas Lundemo var med och hejade under tävlingen.Bild: Sven-Erik Svensson
Däremot tror hon inte att tävlingen idag gick så bra.
– Jag hoppas att vi får godkänt men det kan vara på gränsfall, hon bytte till fel pinne och gjorde en liten tjuvstart men jag är nöjd eftersom det var första gången på länge.
Noosa de sol Casa står snällt bredvid sin matte med svansen som viftar energiskt med munnen på glänt och tungan hänger ut när hon flämtar.
– Hon tyckte det var väldigt kul i alla fall, säger Anna-Karin Edström Lundemo.
Under söndagen fortsätter tävlingarna med hopp och lydnadsklasser.
Gå till toppen