Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En man anhållen efter skottlossningen på Söder

På lördagskvällen skedde en skottlossning vid Carl Krooks gata på Söder i centrala Helsingborg. Fyra män fördes till sjukhus med skott- eller skärskador. En av de skadade, en 27-årig man, anhölls under natten misstänkt för mordförsök.

En skottlossning inträffade strax efter klockan 20 på lördagskvällen på Söder.Bild: Patrick Persson
Strax efter klockan 20 hörde vittnen skottlossning i närheten av Carl Krooks gata och G-A kyrka på Söder. Polisen ryckte ut med flera patruller och cirka hundra meter av Carl Krooks gata och delar av G-A torg spärrades av.
Enligt uppgifter till HD:s reporter på plats under lördagskvällen utspelade sig skottlossningen framför butiker och restauranger på Carl Krooks gata. En bil träffades också av ett skott.
Fyra män i tjugoårsåldern fördes till sjukhus med ambulans, polis- och privatbil. Tre av männen är allvarligt skadade och en är lindrigt skadad.
Polisen utreder händelsen som försök till mord och har beslutat om en så kallad ”särskild händelse”, vilket bland annat innebär att man kallar in en särskild stab som sköter beslutsfattandet.
– De skjutna är kända av polisen sedan tidigare, säger Erik Crona, polisens yttre befäl, till HD:s reporter.
En bil på Carl Krooks gata träffades av en kula.Bild: Patrick Persson
Polisens kriminaltekniker gjorde en brottsplatsundersökning och polisen arbetade med att förhöra eventuella vittnen. Akuten i Helsingborg spärrades av och uppemot 20 personer samlades utanför.
– Vi är vid akuten och säkrar spår och förhör de skadade om det är möjligt. Sedan jobbar vi naturligtvis med bakgrunden till detta, vilka de involverade personerna är och vem som kan vara gärningsman och målsägande, säger Rickard Lundqvist.
En av de skottskadade, en 27-årig man, greps kort efter att han anlänt till sjukhuset, meddelar polisen under lördagsnatten. Klockan 02.25 anhölls han, misstänkt för mordförsök.
– Han skadades vid skottlossningen, men har inga allvarliga skador. Han är känd sedan tidigare, säger Kenneth Andersson, inre befäl på krimjouren i Helsingborg.
Bild: Patrick Persson
Kenneth Andersson vill inte kommentera vilken inställning 27-åringen, som på söndagsmorgonen hade lämnat sjukhuset, har till misstankarna. Enligt Kenneth Andersson ska en av de skadade fortfarande vara allvarligt skadad, men inte ha livshotande skador.
Polisen genomförde under lördagskvällen dörrknackning i området och under söndagen fortsätter utredningsarbetet.
– Man kommer att bearbeta och analysera den information som har framkommit hittills och utifrån det göra bedömningen hur man går vidare i arbetet, säger Maya Forstenius vid polisens ledningscentral på söndagsmorgonen.
Har man kunnat förhöra de skadade personerna?
– Det har inte hållits några djupgående förhör med någon av dem. Det är ett arbete som kommer att genomföras så snart som möjligt.
Det kommer även att hållas förhör med vittnen. Det finns ännu inga klara uppgifter om vilken typ av vapen som har använts vid händelsen.
– Vi har inte fått helt klarlagda uppgifter från sjukhuset gällande skadorna, säger Maya Forstenius.
Bild: Patrick Persson
Ett vittne som HD talade med berättade att hen var på väg till bio tillsammans med några vänner när de hörde sex skott.
– En kompis såg en man falla omkull. Sen var det en man som flydde på motorcykel mot trafiken på Södergatan, säger vittnet.
En boende i området säger till HD:s reporter:
– Detta är en katastrof. Vi rör oss här varje dag och det enda jag kan säga är att det är en katastrof. Sverige är som Texas.
Polisen meddelar på sin hemsida att alla tips och upplysningar från allmänheten är intressanta i det fortsatta utredningsarbetet. Sådana tips kan lämnas via polisens växel på 114 14.
Blodspår syns på marken efter skottlossningen.Bild: Patrick Persson
Läs också Lista: Skjutningar i Helsingborg 2017–2018
Polisen spärrade av vid akuten.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen