Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Årets Diggiloo-turné blir proffsigare än någonsin

Innan onsdag ska Tommy Nilsson kunna sjunga på franska utan fusklapp. Producenten Patrik Krall utlovar en bättre och proffsigare show än någonsin när det 16-åriga turnékonceptet Diggiloo ger sig ut på vägarna.

Regissören Sandra Koffner ger Tommy Nilsson och Ola Salo instruktioner inför deras franska duett.Bild: Peter Frennesson
På lastparkeringen till Malmö arena, där Diggiloo har premiär, går Tommy Nilsson med hörlurarna på när tidningen gör ett besök på lördagseftermiddagen. I dem spelas den franska låt som han och Ola Salo ska sjunga i en duett under akt två i årets upplaga av Diggiloo. Trots att han bott i Frankrike i början av 80-talet så kan han ingen franska.
– Jag läser fonetiskt utan att egentligen veta vad det betyder, säger han.
Är det numret som gör dig mest nervös inför premiären?
– Nervös behöver man inte vara när man har hållit på såhär länge. Men det är klart att man vill göra ett bra jobb. När man uppträder själv har man bara sig själv att skylla men här vill man göra ett bra jobb för sina kamrater.
Fakta

Artisterna som medverkar i Diggiloo 2018

Charlotte Perrelli

David Lindgren

Mariette

Marika Carlsson

Ola Salo

Kamferdrops

Mendez

Christer Björkman

Ida Redig

Tommy Nilsson

Detta är andra gången han medverkar i Diggiloo-turnén.
– Det handlar bara om hur väl förberedd man är, säger han och erkänner att artisterna kanske ibland förbereder sig olika mycket.
Mariette, Ida Redig och Kamferdrops är tre av artisterna som åker med på Diggiloo-turnén. I bakgrunden syns Peter Zimny på saxofon.Bild: Peter Frennesson
Sedan i torsdags har teamet varit på plats i Malmö arena för att repetera. Det är enda platsen där de uppträder inomhus. Det är så upplägget brukar se ut, att turnéns första stopp sker inomhus. Men det är också mycket som har förändrats under de 16 år som turnén har hållit på och många personer i teamet har bytts ut längs vägen.
– Man måste få in ny kraft i projektet. Det är viktigt att det inte blir slentrian. Alla projekt kan stagnera om de inte utvecklas, säger producenten Patrik Krall.
I år medverkar till exempel sju av tio artister i turnén för första gången.
Marika Carlsson har problem med ett knä inför den stora sommarturnén. Men sammanhållningen med Tommy Nilsson och de andra artisterna gör att hon håller humöret uppe ändå.Bild: Peter Frennesson
Den enda artisten som inte figurerar uppe på scenen när andra akten repeteras fyra dagar innan premiären är den enda Skånerepresentanten i gänget, Marika Carlsson. Komikern som är uppvuxen i Lund sitter i stället i soffan nedanför med ett par kryckor.
– Jag opererade knät för några månader sedan så jag är lite halt och lytt. Men vad gör det när man är med det här gänget? säger hon.
Hur är sammanhållningen mellan er?
– Den är fantastisk. Vi blir som en liten sommarfamilj som stöttar varandra. Jag är typ kär i allihop.
Vilken är din roll i gruppen?
– Att se till så att vi har roligt. Det är mitt ansvar.
Mendez är en av debutanterna i årets upplaga av Diggiloo. ”Jag känner mig välkommen och trygg”, säger han.Bild: Peter Frennesson
Första akten i föreställningen andas svensk sommar medan den andra har inleds med ett franskt tema. I den blir det mer shownummer med ljus och kostymer.
När Tommy Nilsson och Ola Salo ska repetera sin franska låt ”Et maintenant” plockar Tommy Nilsson fram en fusklapp med texten – Ola Salo kör utan.
På onsdag ska allting sitta och Patrik Krall menar att det finns förutsättningar för något alldeles extra just i år.
– I år känns det bättre och proffsigare än någonsin. Det har aldrig känts såhär bra så få dagar innan premiären, säger han.
Utöver Malmö gör Diggiloo även stopp i Båstad den 4 augusti och i Ystad den 5 augusti.
Tommy Nilsson och Ola Salo har lite detaljer att arbeta med innan framförandet av ”Et Maintenant” sitter helt och hållet.Bild: Peter Frennesson
Mendez är mest glad över att få stå på samma scen som Charlotte Perrelli, som nu medverkar i Diggiloo för sjunde gången. ”För mig är hon en legend i Sverige”, säger han.Bild: Peter Frennesson
Musikalartisten Lisa Stadell står för körsång och dans tillsammans med artisterna under turnén. Kamferdrops är en av alla debutanter.Bild: Peter Frennesson
Regissören Lotta Furebäck ger Mendez instruktioner kring ett av hans framträdanden.Bild: Peter Frennesson
Fakta

Diggiloo i siffror

10 olika artister medverkar i årets upplaga av Diggiloo.

Turnén gör 22 stopp inom loppet av 6,5 veckor.

Minst 120 000 personer förväntas se Diggiloo i år.

Det är ungefär 100 personer som åker med på turnén och arbetar med showen varje kväll.

Livebandet består av 9 personer som spelar olika instrument.

Ungefär 70 olika kostymer används under framträdandena.

Gå till toppen