Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ekebys församling vill gå samman med Kropp

Ekeby är en för liten församling för att klara sig på egen hand. Så bedömer kyrkofullmäktige läget och går vidare med planerna att ansluta sig till Kropps församling.

Ekeby kyrka. Ekeby församling har cirka 2 700 medlemmar.Bild: Lars Möller
Diskussionerna har pågått ett par år i församlingen och kontakterna med Kropps församling har inletts. Nu har kyrkorådet i Ekeby fått med sig kyrkofullmäktige på att ansöka om att få bli en del av Kropps församling.
Bedömningen är att församlingen inom några år hamnar i ett läge där man inte längre får ihop ekonomi och verksamhet, enligt kyrkorådets ordförande Jörgen Hansson.
– Bakgrunden är naturligtvis att Ekeby är en liten församling, med cirka 2 700 medlemmar och precis som på de flesta håll är medlemsantalet vikande. En liten församling är mer sårbar än en stor eftersom vi måste ha viss personal för att sköta verksamheten.
Idag går cirka 82 procent av intäkterna till löner och det är svårt att få resten att räcka till själva verksamheten. Tillfälligt görs besparingar på prästtjänster.
– I år har vi en budget i balans. Vi har minskat personal och det kan man inte göra i det långa loppet.
Valet har stått mellan att ansöka om att bli en del av antingen Kropps eller Bjuvs församling. Ekebyborna har kommit fram till att Kropp är att föredra.
– Kropps församling bedrivs decentraliserat, där är alla kyrkor likvärdiga och de har verksamhet och personal på alla ställen. Bjuv bedrivs centraliserat, all verksamhet utgår från Bjuv, säger Jörgen Hansson och tillägger att det också finns en oro kring möjligheten att på sikt behålla församlingsgården i Ekeby.
Sverigedemokraterna hade föreslagit att medlemmarna skulle få rösta om Ekeby ska gå samman med en annan församling. Förslaget drogs tillbaka, till förmån för ett annat om att hålla medlemsomröstning om vilken församling man vill uppgå i. Detta fick endast stöd av partiets två egna ledamöter.
– Jag är positiv till Kropp, men anser att församlingsmedlemmarna borde få bestämma, säger Pia Trollehjelm (SD).
Kropps kyrka. Församlingen har ytterligare fem kyrkor, Mörarp, Hässlunda, Välluv, Frillestad och Björkakyrkan.Bild: Anders Berggren
Krister Danell, ordförande för kyrkorådet i Kropps församling, säger att man haft kontakt med företrädare för Ekeby församling i ett par månader.
– Vi har bara börjat. Vi har beslutat från vår sida att utreda det hela och kolla vad det skulle innebära, framför allt för det kyrkliga arbetet, ekonomi, personal och sådana saker. Vi har inte tagit något beslut.
Målet är att samgåendet ska träda i kraft 1 januari 2020.
Sammanslagningar av församlingar förekommer ofta och stiftet har en färdig modell för hur det ska gå till.
Stiftet har tidigare varit emot samgåenden mellan församlingar som inte ligger inom en och samma kommun, bland annat eftersom begravningsavgiften kunde vara olika i olika kommuner.
– Tidigare har man försökt undvika att församlingar ligger i två olika kommuner. Nu är det inte det på samma sätt eftersom begravningsavgiften är gemensam för hela landet, säger stiftsjuristen Eirik Ski.
Gå till toppen