Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klar himmel över Kullamarknaden i Jonstorp

Kullamarknaden är ett obligatoriskt inslag i sommaren för många i Kullabygden. Trots krockar med både Torparedagarna i Åstorp och matmarknaden i Höganäs kommer besökarna troget.

För Lars-Göran och Gull-Britt Lundin och dottern Jessica Lundin-Kristiansson är marknaden en familjetradition med djupa rötter.Bild: Sven-Erik Svensson
Det var blå himmel och solsken över Jonstorp under Kullamarknadens tredje och sista dag. Men trots en vädermässigt närmast perfekt helg menar arrangörerna att antalet besökare sjunkit sen ifjol.
– De lokala besökarna kommer troget, men framförallt igår märkte vi att det var evenemang i Höganäs också. Lördagen är ju annars vår stora dag, säger vice marknadsgeneral Patrik Wirén.
Trots svikande besökarantal var vice marknadsgeneralen Patrik Wirén rätt så glad iallafall.Bild: Sven-Erik Svensson
Att marknaden dessutom för andra året i rad krockar med Torparedagarna gör det inte lättare att locka besökare.
– Nästa år kommer vi och Åstorp att ligga på olika helger igen, men i år blev det ju en dubbelkrock. Det är förstås jättepositivt att man har evenemang även inne i Höganäs, men vi hoppas att man flyttar matmarknaden till nästa år, säger han.
Systrarna Molly och Maja Arvidsson med mamma Jenny Johansson i mitten fick mycket karusell för pengarna. ”Det var inte så läskigt, mest roligt”, säger Maja Arvidsson.Bild: Sven-Erik Svensson
Men några dystra miner vilade inte över marknaden trots konkurrensen. I Jonstorp IF:s tält såldes tyger som smör i Småland. Runt 10 000 kronor hade man fått in trodde Ida Prisell.
– Det är en medlem i klubben som skänkt tygerna så alla pengarna hamnar direkt i klubbkassan. De säljer bra och det kan ju behövas lite variation så inte alla säljer lotter, säger hon.
Ida Prisell, Linda Rasmusson och Johanna Persson sålde tyger som vore det sidenmarknaden i Samarkand.Bild: Sven-Erik Svensson
Strax intill träffar vi Jessica Lundin-Kristiansson som besöker marknaden med sina föräldrar Lars-Göran och Gull-Britt Lundin.
– Jag bruka gå nästan varje år, det är en tradition när jag kommer hem och besöker föräldrarna, säger Jessica Lundin-Kristiansson.
Anna Hermansson från Växjö är i Skåne för att hälsa på släktingar. ”Vi såg skylten om marknad och körde in på en impuls”, säger hon. Sonen Frej passade på att testa en komask.Bild: Sven-Erik Svensson
Några större utsvävningar än ett par knallgula tofflor blev det dock inte i år.
– Nej det får nog räcka så här. Men jag behövde verkligen ett par träskor, säger hon.
Numera nöjer sig familjen Lundin med att besöka marknaden. Annat var det förr.
– Det var min pappa, Lennart Johansson, som startade marknaden 1971, så hela familjen var väldigt engagerade i att sälja lotter och ost, minns Gull-Britt Lundin.
Även familjen Arvidsson-Johansson från Höganäs har gjort Kullamarknaden till en tradition.
– Åtminstone en dag om året måste man åka hit, säger pappa Mathias Arvidsson medan döttrarna åker karusell med sin mamma.
– Vi köpte ett häfte med tjugo biljetter och tänkte det bli nog lagom. Men det visade sig att föräldrar tydligen åker gratis med sina barn, så vi får ligga i för att göra av med dem.
Gå till toppen