Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åstorp

Räddningstjänsten söker samarbete

Räddningstjänsten i Klippan och Åstorp har vakanser och svårt att klara alla uppgifter. Avtal om stöttning och strategier för rekrytering är förslaget för att förbättra situationen.

På ett extra sammanträde enades politikerna i räddningsnämnden om att teckna ett avtal på två år om det förebyggande arbetet. Enligt förslag är Skåne nordväst den troliga samarbetspartnern för dessa insatser.
Tidigare fanns planer på att räddningstjänsten i Klippan och Åstorp skulle ansluta sig till det större räddningsförbundet Skåne nordväst.
Men de planerna har inte fått stöd i de båda kommunerna och samtliga uppgifter måste fortsatt hanteras inom ramen för den egna räddningstjänsten.
Läs mer: Utökning av räddningstjänsten får vänta
I nuläget finns vakanser sedan två brandingenjörer valt att säga upp sig för jobb på annat håll. Brandingenjörerna arbetar både med förebyggande uppgifter och ingår i beredskapen som befäl.
Räddningschefen får nu i uppdrag att teckna ett tvåårigt avtal om det förebyggande arbetet.
Kerstin Persson (S) ordförande i räddningsnämnden.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Kerstin Persson (S) ordförande i räddningsnämnden ska i samråd med räddningschefen komma fram till hur den akuta bristen på insatsledare ska hanteras.
– Frågan är nu vad vi ska rekrytera till den egna organisationen och vad som ska ingå i avtalet. Vi ska hamna på rätt nivå så att det fungerar med den verksamhet vi har idag och den vi får in via avtal, säger Kerstin Persson.
Läs mer: Räddningsnämnden vill tillsätta två nya chefer
Politikerna i räddningsnämnden enades också om att ta fram förslag på hur räddningstjänsten ska bli mer attraktiv som arbetsgivare. Tanken är att hitta former för heltids- och deltidsbemanning som gör organisationen stabilare och mer hållbar på sikt.
Tidigare var det vanligt att deltidsbrandmän stannade länge, men idag tjänstgör många bara ett eller ett par år och räddningstjänsten får ofta introducera nya medarbetare.
– Det är större omsättning idag, det är egentligen det som är förändringen. Nu måste man ha en rekryteringsorganisation hela tiden och fylla de luckor som uppstår, säger Kerstin Persson.
Läs mer: Åstorp går inte med i större räddningsförbund – men Klippan avvaktar med beslut
Åstorps kommunalråd Ronny Sandberg (S) förste vice ordförande i räddningsnämnden, tror att osäkerheten kring vilka resurser räddningstjänsten kommer att ha bidrar till svårigheten att behålla personal som brandingenjörer.
– Just nu är det trögt i rekryteringen. Det är få sökande och några är i utbildning och kan inte börja tjänstgöra förrän senare.
Åstorps kommunalråd, Ronny Sandberg (S) lBild: Niklas Gustavsson
Läs mer: Räddningsnämnd vill ansluta till större räddningsförbund
Gå till toppen