Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Än en gång har människor dött till följd av den repressiva drogpolitiken

Om narkotikaförsäljning hade varit laglig i Sverige hade inte så många mördats, menar Liam Murray.Bild: Johan Nilsson/TT
Då har det hänt igen. Ännu en gång har den repressiva narkotikapolitikens mörka sida visat sig. Ännu en gång har personer blivit mördade som ett direkt resultat av den narkotikapolitiken som en stor majoritet av den svenska befolkningen av någon obegriplig anledning envisas med att fortsätta stödja. Och ännu en gång fylls tidningarna med ledartexter och krönikor som inte med ett ord nämner narkotikapolitikens roll i skjutningen, trots att skjutningen, precis som nästan alla skjutningar i Malmö, helt eller delvis är den repressiva narkotikapolitikens fel.
För den som inte är insatt i problematiken kring narkotikalagstiftningen kanske det behövs en förklaring. När en populär vara förbjuds så slutar folk inte nödvändigtvis att köpa den, utan det leder bara till att kriminella tar över försäljningen. Att förbjuda en populär produkt är lite som att gå in en laglig och skötsam butik med kollektivavtal, länsa hyllorna på varan ifråga och sen gå bort till närmaste kriminella gäng och säga ”Varsågoda, vi tyckte inte om att denna produkten såldes i en skötsam butik, samhället föredrar att ni kriminella säljer varan istället.”
Konsekvenserna av att samhället valt att ge den svarta marknaden monopol ser vi jämt och ständigt runt om i Sverige, senast nu vid Värnhemstorget, och vi kommer fortsätta se denna typ av våldsdåd så länge den ogenomtänkta nolltoleransen mot narkotika finns kvar. Den som hävdar att vi behöver ännu hårdare tag bör titta på Mexiko, där över 164 000 människor dödades mellan 2007 och 2014 i den mexikanska statens ”krig mot knark” - utan att tillgången på narkotika minskade ett enda dugg. Hur många kommer att dö i det svenska kriget mot knark som många verkar vilja ha?
När kopplingen mellan droghandeln och gängkrig tas upp av svenska politiker och debattörer handlar det ofta om att skälla på drogkonsumenterna, som genom sina köp finansierar gängen. Men att påpeka att droghandeln hade försvunnit om folk bara slutade köpa droger är ungefär som att påpeka att könssjukdomar hade slutat spridas om alla bara slutade ha sex. Både påståenden stämmer i sak, men hur realistiskt är det att det kommer hända? Är det inte mer realistiskt att förhålla sig till faktumet att somliga människor helt enkelt gillar effekten som droger ger, och låta dessa personer köpa sina droger i en laglig och skötsam butik istället för att hänvisa drogkonsumenterna till det lokala gänget? Det enda realistiska sättet att få folk att sluta köpa droger av kriminella är genom att låta dem köpa drogerna av någon annan. Vi kan börja med cannabis.

Liam Murray

Läs mer: Skriv på Min mening
Gå till toppen