Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Engström ser den gröna styrkan.

Fika i Visby på måndagen.Bild: Tobias Lindberg
Kaffet är blaskigt, men serveras åtminstone i porslinskoppar. Engångsmuggar skulle kännas fel vid en fika med Linnéa Engström (MP). Som EU-parlamentariker jobbar hon för att stoppa miljöskadliga engångsartiklar. Och som vice ordförande i fiskeutskottet är hon särskilt engagerad i arbetet mot plastskräp i havet.
När jag möter henne i lunchsorlet på en fullsatt uteservering i centrala Visby kommer hon från ett seminarium om hur klimatförändringar kan leda till konflikter. Under de närmaste dagarna ska Engström delta i ytterligare ett tiotal evenemang. Så är hållbarhet också det dominerande temat under Almedalsveckan i år.
Annat är det i debatten inför valet, där klimat- och miljöfrågorna har en förvånansvärt nedtonad roll. Så är det för sent att ändra på detta?
"Man måste göra hållbarhetsfrågorna relevanta i människors vardag och koppla dem till saker som är handfasta", säger Engström. Det skulle kunna handla om betydelsen av närproducerad mat och att ta större personligt ansvar för sina koldioxidutsläpp. Men det borde också talas mer positivt om "vårt gröna guld" – skogen – och dess funktion som råvarureserv och naturlig kolsänka. Skogsområdena är en svensk konkurrensfördel som det krävs ett miljöpartistiskt perspektiv för att hantera, menar hon.
"Stora företag står och dreglar utanför Sveriges gränser för att investera i vår skog. Men vi måste vara väldigt försiktiga så att vi inte säljer ut allt som är viktigt."
Prövningarna har varit många inom det rödgröna regeringssamarbetet, men Engström ser ljusare på problemen än många andra. Med sitt perspektiv från Bryssel sätter hon MP:s svårigheter i ett europeiskt ljus.
"Alla gröna partier som har suttit i regering har haft den här resan. Det är otroligt svårt för ett mindre parti att sitta i regering med en stor och mäktig koalitionspartner."
Med tiden kan Miljöpartiet få ett större erkännande för sina insatser under mandatperioden. Om tio år kommer det att stå i statsvetenskapliga böcker om hur de gröna vände svensk politik i klimatvänligare riktning, spår Engström. Och även om väljarstödet viker i opinionsmätningarna vågar hon hoppas på 6–7 procent för MP i valet i höst.
Då krävs förmodligen någonting som oväntat sätter miljö- och klimatpolitiken i centrum. Inför valet 1988 bröt säldöd och algblomning ut och hjälpte de gröna att ta sig in i riksdagen. På senare år har MP drivit frågan om torskbrist i Östersjön, om än utan tillfredsställande resultat.
Det år svårt att se någon ny havsmiljöfråga som har potential att lyfta partiet. Men internt är stämningen god, försäkrar Linnéa Engström när jag sveper de sista fadda dropparna. Om kaffet är svagt, så finner hon desto mer styrka inom de gröna.
"Jag tror att vi alla har känslan av att vilja få revansch. Vi är nog tuffare än somliga tror."
Gå till toppen