Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

EU varnar Trump för att införa biltullar

Stämningsläget mellan EU och USA blir allt mer spänt i tullfrågan. EU varnar nu USA för att det kan innebära motåtgärder som skulle slå stenhårt mot amerikansk export om USA går vidare med hotet om tullavgift på europeiska bilar.

EU varnar nu för biltullar. Arkivbild.Bild: Andy Wong/AP/TT
I ett tio sidor långt dokument till USA:s handelsdepartement skriver EU att USA:s handelspartners runt om i världen skulle kunna införa tullar som kan påverka amerikansk export till ett värde av 294 miljarder dollar. Detta utöver de 25-procentiga tullar på varor från USA för 2,8 miljarder euro som EU-kommissionen tidigare fattat beslut om.
"Ekonomiska analyser visar att utökade tullar kommer att vara skadliga och främst för amerikansk ekonomi", står det i skrivelsen till handelsdepartementet.
Det nya hotet hänger samman med president Donald Trumps varning i slutet av juni att införa 20-procentiga tullavgifter på import av europeiska bilar.
Från EU-håll exporterades bilar för 43,6 miljarder dollar till USA medan det i motsatt riktning exporterades för 6,2 miljarder dollar.
Trump vill därför i sitt utspel se att bilarna för den amerikanska marknaden ska tillverkas i USA.
Samtidigt får också Trump kritik från de inre leden i form av den amerikanska handelskammaren.
Traditionellt sett en allierad med Republikanerna går nu handelskammaren ut i en kampanj där man kritiserar Trumps handelspolitik och lyfter fram hur ett globalt handelskrig kan påverka plånböckerna hos amerikanska konsumenter.
Delstat för delstat försöker man påvisa kostnader, för exempelvis Texas handlar det om 1,4 miljarder dollar enligt beräkningar från handelskammaren.
Rättad: I en tidigare version uppgavs det en felaktig summa för motåtgärderna. Förtydligar också att det handlar om USA:s handelspartners runt om i världen det gäller, inte bara EU.
Gå till toppen