Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: Inte lika roligt vara emot etablissemanget längre, SD.

STOCKHOLM 20180505 En ballong i vinden på Långholmen när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt traditionella vårtal på utomhusteatern på Långholmen i Stockholm på lördagen. Foto Pontus Lundahl / TT kod 10050Bild: Pontus Lundahl/TT
Vid ett par bord på Kallbadhuset i Visby, mer känt som Kallis, sitter ett gäng kepsprydda människor i yngre medelåldern. Det går inte att undgå vilket parti de tillhör: bokstäverna S och D står med stora bokstäver ovanför kepsskärmarna – marginaliseringen och beröringsskräcken är som bortblåst denna sommar när partiet ett par månader före valet ligger jämsides med Moderaterna. Självförtroendet är gott, rosévinet kallt i de immiga glasen.
Några meter därifrån ligger det stora dansgolv som ännu är rätt tomt, för det är svinkallt i Visby, och ännu kallare här vid vattnet när vinden drar in från havet. Sommaren verkar ha lämnat Gotland lagom till att Almedalsveckan fyller gränderna med politiker, journalister och allt däremellan.
Om några timmar ska Rebecca & Fiona stå på scenen i Kallis, duon som i TV4:s Sommarkrysset några dagar tidigare flankerats av dansare med budskapet ”Fuck SD” på t-shirtarna. Men då har jag gått hem sedan länge.
Sverigedemokraterna kommer till Almedalen med gott självförtroende. Nu är de en del av den politiska elit de så länge låtsats avsky, nu kan de boka tre drinkbord på Kallis och bära sina partikepsar utan att ögonbryn höjs.
Runtomkring dem dansar människor i kylan från havet. Det är god stämning, men trots självförtroendet och vinet i hink är det få Sverigedemokrater som ser särskilt glada ut. Jag slås av tanken att det kanske inte är lika roligt att vara emot etablissemanget när man själv har blivit del av det.
Gå till toppen