Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Norsk lax kan bli guld i tullkonflikten

Handelsbråk kan innebära dyrare lax på svenska tallrikar. Men för laxindustrin i Norge kan konflikten bli bingo när Kina inför höga tullar på amerikansk vildfångad lax.

Lax blir lyx efter handelsbråket? Arkivbild.Bild: TT
Kina svarar på tullbråket med USA genom att införa 25-procentiga tullar på amerikansk vildfångad lax. Det är USA som är den riktigt stora producenten av vild lax med drygt hälften av världsmarknaden, men USA odlar nästan ingen lax alls, berättar Bent Rölland, laxanalytiker på SEB i Norge.
– I Alaska och Kanada är det stora näringar, lite fiskas också i Japan, på Färöarna och i Skottland. I Norge fiskas bara små volymer vildlax, det är mest hobbyfiskare, säger Bent Rölland.
Men nu kan vildlaxfiskarna utanför USA få ett uppsving, tror han. Den kanadensiska laxen, och den lax som fångas i mindre skala på andra håll, blir till guld. Laxsuget finns i Kina, men den amerikanska blir betydligt dyrare med de höga tullarna.
Fast kanske kan tullbråkets följder även stänka över på den norska odlade laxen. När den vildfångade blir så dyr, och tillgången från fiskarna utanför USA är begränsad, kan kinesiska grossister kasta sina ögon på norska odlade laxen, tror SEB.
Om det inte vore för ett gammalt handelshinder, som pågått i åratal och som fortfarande inte är helt löst, vill säga.
När den norska Nobelkommittén gav 2010 års fredspris till den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo blev det plötsligt svårt att få in norsk lax i Kina. Landet hävdade att den norska laxen inte var helt trygg att konsumera. Pallarna med fisk blev ofta stående under lång tid i terminalerna i väntan på olika provtagningar – inte helt lyckat när det gäller just fisk. Enligt den norska branschorganisationen för sjömat, Seafood.no, finns handelshindren fortfarande kvar, även om exporten nu ökar.
Men det finns gott hopp om att rfågan om hindren ska lösas inom några månader, enligt SEB. Ett nytt frihandelsavtal mellan Norge och Kina håller på att förhandlas. Kanske kan då den norska laxen släppas in i Kina utan krångel inom kort.
Och möjligtvis kan då priserna på norsk lax bli dyrare även på svenska tallrikar, när efterfrågan på laxen stiger, enligt Seafood.no. Enligt de modeller som används för att beräkna priset kan laxen öka med ungefär 3 procent, eller runt 1,50 kronor per kilo.
Fakta

Handelsbråk mellan USA och Kina

USA:s president Donald Trump har sedan januari i år börjat göra allvar av sina löften om att gynna inhemsk produktion. Då införde USA tullar på vissa stålprodukter och varor från bland annat Kina. Sedan dess har tonläget höjts och åtgärderna har blivit fler. Nu ligger 25-procentiga tullar på ett stort antal varor från länder utanför USA. De största exportörerna till USA är Kina och Indien.

Kina har svarat med höga tullar på flera varor från USA, däribland vildfångad lax.

Gå till toppen