Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hx breddar matutbudet – fler smaker under årets festival

Fem helsingborgskrögare intar Gröningen Mat & Smak, The Tivoli arrangerar matfestival och på Sundstorget lagas det vegetariskt. Men den som suktar efter langos behöver inte gå lottlös.

Bild: Tom Wall
Mat är en stor del av en stadsfestival. De senaste två åren har HD:s läsare gett låga betyg till Hx matutbud. Men i år kan det bli ändring på det.
Läs också Svalt betyg för årets Hx
I sommar satsar staden lite extra på att tillgodose festivalbesökarnas smaklökar på Hx den 3-4 augusti, tillsammans med ett flertal helsingborgskrögare.
Intill stora scenen på Gröningen ska det nya matområdet Gröningen Mat & Smak byggas upp. Helsingborgsrestaurangerna Redimat, Gastro, Charles Dickens bar & scen, Via95 samt Skip Kitchen & Bar serverar mindre rätter på en gemensam uteservering.
– De fem krögarna på området har olika inriktning och kommer sätta sin speciella prägel på smakupplevelsen. Jag är övertygad om att det här konceptet med ett krögarområde blir en succé. Att man dessutom erbjuds att köpa goda, billiga smakprover även på utsidan av själva området, kommer definitivt bidra till en ännu mer fantastisk stämning på Gröningen, berättar Nathalie Jarnhäll, projektledare för Hx, i ett pressmeddelande.
Rockklubben The Tivoli arrangerar mat- och musikfestivalen "Foodstock", med gratis inträde båda dagarna mellan klockan 12 och 00. Hela Köpenhamnskajen håller öppet såväl inomhus som utomhus, med Cajuninfluerat grillområde, champagne- och ostronbar, ost, korv och delikatesser samt vegetarisk och vegansk mat i Vinylbaren.
Även på Sundstorget kan festivalbesökarna smörja kråset – och själva sätta smak på sin stad. Under lördagen hålls Visionfondsprojektet Helsingbord – Helsingborg på en tallrik – tredje och avslutande workshop "We Go Vego". Deltagarna utforskar det gröna köket tillsammans med andra matintresserade.
Läs också Nu ska helsingborgarna få sätta smak på sin stad
Vid Fria bad samlar Streetfood Helsingborg foodtrucks, cykel- och mopedmatvagnar som drivs av lokala aktörer. Tätt intill huserar även restaurang Barfota som öppnar upp mer än vanligt under Hx.
Flera lokala krögare hakar på och flyttar utomhus, däribland Sundspärlan som kommer att ha servering på Hamntorget samt restaurang Nattkatten på Henry Dunkers. Övriga krogar inom festivalområdet håller öppet under Hx, liksom restaurangerna i city.
– Vi måste ju leva upp till vårt rykte som matstaden Helsingborg, säger Nathalie Jarnhäll.
Men ingen festival utan flott och frityr. I Kungsparken erbjuds folkkära favoriter som festivallangos, munkar och thaimat.
Fakta

Här kommer det att serveras mat under Hx

* Köpenhamnskajen

* Hamntorget

* Sundstorget

* Kungstorget (södra och norra delen)

* Henry Dunkers plats

* Gröningen

* Fria bad

Gå till toppen