Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Lokal debatt: Insändare: Svar till Calle Möller om Örestrand

Calle, du ondgör dig över att Höganäs kommun köpt Örestrand. Du skriver att kommuner skall stötta turismutvecklingen. Inte ta över och börja konkurrera och att de flesta kommuner har insett sitt ofog, men inte Höganäs.
Olof Suneson (M) svarar Calle Möller om Örestrand.Bild: Sonny Thoresen
Höganäs kommun ska, enligt dig, driva hotellverksamhet och konkurrera med de redan etablerade. Var fick du det ifrån? Kommunen ska inte driva hotell. Och ägandet blir ganska kortvarigt.
Höganäs kommun fick möjligheten att köpa det bolag som äger Örestrand. Läget är fint intill Öresund, vilket gör att det är strategiskt viktig mark.
Genom förvärvet kan Höganäs kommun lösa ett problem som blir akut inom kort. Många av de flyktingar som kom för ett par år sedan får nu uppehållstillstånd.
Då blir de anvisade en kommun av Migrationsverket. Mottagande kommun har ingen möjlighet att säga nej. Kommunen är tvingad av staten att ordna fram bostäder. Nuvarande entreprenörsavtal för Örestrand löper ut 31 augusti.
Då är turistsäsongen över och det finns en möjlighet att tillfälligt lösa bostadsfrågan för dem som anvisats till Höganäs.
En titt i backspegeln visar att förhållanden ändras snabbt. 2014 var det folkomröstning om hamnen. Det var aktuellt med hotell i hamnen. Många självutnämnda experter sa att det behövdes inte fler hotell i kommunen. Ett år senare var både Margreteberg och Brunnby Gård flyktingförläggningar och inte vandrarhem eller hotell.
Det pågår en medborgardialog om vad som ska göras för att utveckla hamnen. Kommunen äger den mesta obebyggda marken i hamnen och Margreteberg och Örestrand. Det finns möjlighet till ett helhetsgrepp med denna strategiska mark för att kunna stärka besöks- och upplevelsenäringen.
Slutligen. Göteborgs kommun äger nöjesfältet Liseberg med åkattraktioner, hotell och restauranger. I din värld borde det vara främmande verksamhet för en kommun att äga.
I flera år var du en av cheferna på Liseberg. Kampanjade du för att Göteborgs kommun skulle sälja Liseberg eller riva det och bygga bostäder på denna fina mark mitt i staden?

Olof Suneson (M)

vice ordförande i byggnadsnämnden

ledamot i kommunfullmäktige

Gå till toppen