Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Odenberg har dörren öppen.

Fika i Visby på tisdagen.Bild: Tobias Lindberg
Mikael Odenberg (M) är i Visby för att diskutera försvarspolitik. M står naturligtvis för Moderaterna, men hade även kunnat stå för motströms. Odenberg har inte varit rädd för att gå sin egen väg, om den så lett rakt ut ur regeringen.
Hans tid som försvarsminister blev lika kortvarig som uppmärksammad. Den slutade tvärt 2007 då alliansen knappt hade suttit ett år vid makten och det mesta tycktes gå Sveriges väg. Inte minst på det säkerhetspolitiska området. Risken för ett militärt anfall mot landet sågs som försumbar, varpå det raskt rustades ner utan större politisk debatt.
"Tänk om staten på andra områden uppvisat samma grad av effektivitet som man gjorde när man monterade ner totalförsvaret", sade Odenberg under ett seminarium vid lunchtid på tisdagen: då hade Sverige varit i ett helt annat läge.
Vi återvänder till tanken när jag möter honom över en kopp kaffe på ett crêperie på eftermiddagen.
Ser upprustningen som nu har påbörjats ut att skötas lika effektivt?
"Jag tycker att Peter Hultqvist (S) har gjort ett bra jobb som försvarsminister. Jag har någon gång sagt att jag tycker att han har gjort ett bättre jobb än sina två senaste företrädare", säger Odenberg med ett skratt.
Udden motpartikollegorna förvånar inte. Han lämnade trots allt statsrådsposten till följd av bråk inom regeringen om försvarets långsiktiga ekonomiska ramar. Sådant hör inte till vanligheterna. Statsvetaren Olof Ruin sade sig i en TT-kommentar inte kunna minnas något annat statsråd som avgått av liknande skäl. Beslutet skakade om regeringen medan Odenberg blev omtalad för sin sällsynt raka rygg. Folk kommer fortfarande fram och spontant uttrycker sin uppskattning, berättar Odenberg som aldrig har ångrat avgångsbeslutet.
Historien gav honom rätt i att det var kortsynt att ge försvaret för snäva ekonomiska ramar. Idag är hotbilden en annan och inför valet i höst råder bred enighet bland partierna om långsiktiga satsningar på att rusta upp.
På andra viktiga områden är oenigheten långt större. Alliansen knakar i fogarna och inget av de politiska blocken ser ut att få egen majoritet. Diskussionen går het om tänkbara regeringssamarbeten. Även i den frågan har Odenberg gått emot strömmen och väckt tanken på en storkoalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.
"Det finns inga förutsättningar för en regeringssamverkan mellan socialdemokrater och moderater i höst. Både självbilden och fiendebilden sitter alltför djupt. Men det enda man kan se framför sig är svaga regeringar och vi har ett stort behov av strukturella reformer."
Detta kan mer eller mindre framtvinga någon form av samarbete mellan S och M på sikt, resonerar Mikael Odenberg. Och även om det inte ingår i någon karriärplanering utesluter han inte att själv bli statsråd på nytt:
"Jag har inte stängt dörren."
Gå till toppen