Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Lokal debatt: Insändare: Miljöpartiet vill åter lyfta frågan om ombyggnad av biblioteket till kulturhus

Miljöpartiet i Höganäs vill bygga om biblioteket till ett kulturhus.Bild: Anders Malmberg
Biblioteket har utretts för ombyggnad i säkert tio år. Bristande ventilation, avloppslukt, olidlig värme på sommaren och opraktiska källarlokaler med mera är anledningen.
Efter misslyckade förslag från Moderaterna att placera ett nytt bibliotek/kulturhus först i hamnen och sedan vid Bruksskolan är det dags att åter lyfta Miljöpartiets förslag att bygga om befintligt bibliotek.
Troligen kan byggnaden också rymma flertalet funktioner som är tänkta att ingå i de numera bantade planerna för ett kulturhus.
2015 lyfte Miljöpartiet förslaget första gången och 2017 bad vi arkitekt Anders Malmsten att ta fram ett skissförslag som visar att en ombyggnad kan bli verkligt attraktiv.
Så här ser skissförslaget på en ombyggnad av biblioteket ut.Bild: Anders Malmsten
Förslaget bygger bland annat på en utbyggnad med stora fönsterytor mot havet, även i källarplanet. Bättre dagsljus och öppen kontakt mellan våningsplanen gör källarvåningen mer attraktiv och användbar.
En idé som vi tror går att utveckla ytterligare av duktiga arkitekter i samarbete med bibliotekets personal. Möjligen behöver man svälla ut ytterligare till angränsande butiker eller på övervåningen.
Utkastet väckte stort intresse bland kommunens tjänstemän. Men från Moderaternas sida var det kalla handen. Nu ryktas det i korridorerna att Moderaterna ändå är intresserade. Jättebra!
Och så här ser förslaget för källarplanet ut.Bild: Anders Malmsten
Man får gärna i vanlig ordning förkasta våra förslag för att sedan kunna kalla dem sina egna. För oss är det viktigaste att vi äntligen kommer till skott med ombyggnaden av biblioteket, en förutsättning för en levande Köpmansgata.
Som vi ser det vore ett ombyggt och väl fungerande bibliotek, eventuellt kompletterat med ett måttligt stort kulturhus på Widdings tomt, en fullt realistisk och ekonomisk lösning till skillnad från tidigare förslag från Moderaterna.

Barbro Stigsdotter och Johan Ingvarson språkrör MP Höganäs

Göran Lock MP ledamot av kommunstyrelsen

Gå till toppen