Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Krutrök döljer Malmös framsteg.

Visby på torsdagen.Bild: Tobias Lindberg
Skjutningarna kan göra det svårt att höra. Och med blicken uppgivet sänkt kan det vara svårt att se. Men på många områden går utvecklingen åt rätt håll i Malmö.
Även om kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), är djupt bekymrad över den grova brottsligheten i staden har hon mycket gott att berätta när de senaste åren summeras.
"Den här mandatperioden har varit väldigt händelserik", konstaterar hon när vi ses över en kopp kaffe i Öresundshuset i Visby på torsdagen. Inte minst för att Malmö, genom sitt geografiska läge, hamnade i centrum för det största flyktingmottagandet i svensk historia.
Men följderna för kommunen blev inte så långtgående som det först antogs och trots att invånarna blir cirka 5000 fler varje år förbättras sysselsättningen, skolresultaten och bostadssituationen.
Ungdomsarbetslösheten är fortfarande hög, men har sjunkit med nästan 10 procentenheter sedan 2013. Skolresultaten ligger alltjämt för lågt, men har nu förbättrats under åtta år i rad. Antalet hushåll med försörjningsstöd minskar och många företag flyttar till staden. Hälften av Skånes nya arbetstillfällen finns i Malmö. Samtidigt inleddes bygget av 4 300 nya bostäder i kommunen i fjol.
Byggprojekten har spridning över alla stadsdelar. Ändå är trångboddheten ett fortsatt problem.
”Vi har fortfarande ebolagstiftning kvar som gör att en stor del av svenskt flyktingmottagande sker i områden där trångboddheten redan är stor”, konstaterar Stjernfeldt Jammeh och kallar det ett systemfel. Likväl är hon hoppfull: från flera håll finns politiska löften om en snar ändring av lagen.
Långsiktigt syns en nedåtgående trend för kriminaliteten i Malmö. Fast det lugnar förstås knappast så länge kulorna viner: det grova våldet sprider känslan av otrygghet.
Rättsvårdande myndigheter måste få större resurser, framhåller Stjernfeldt Jammeh. Men i likhet med sina kollegor i Stockholm och Göteborg är hon skeptisk till partiernas tävlan på riksnivå om vem som kan lova mest till polisen inför valet. Pengar räcker inte i sig.
"Det vi vill se är en ordentlig plan. Hur gör vi?"
Möjligen börjar problematiken nu till slut att tas på större allvar på nationell nivå. Efter de senaste skottdåden kom extra stöd till Malmöpolisen utan att kommunen på nytt behövde uppvakta rikspolischefen. Och det rör sig trots allt inte om något särskilt sydsvenskt problem: lika grovt våld syns i större städer på andra håll i landet.
Utmaningar saknas verkligen inte för den som har det högsta politiska ansvaret i Malmö. Men kommunstyrelseordföranden har en hel del att glädjas över och stortrivs med sitt jobb.
”Det hörs lite klyschigt när jag säger det, men jag älskar verkligen Malmö”, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Den känslan är hon långtifrån ensam om. Just därför gör skotten så ont för så många.
Gå till toppen