Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Crister Enander: Levande och angelägen skildring av vardagen i krigets skugga

I en liten skånsk kuststad pågår vardagen i krigets skugga. Kerstin Arthur-Nilsons roman "Snitslad bana" är en levande och angelägen skildring av hur ondskan skakar om, skriver Crister Enander.

Kerstin Arthur-Nilson

BOKEN. "Snitslad bana". Efterord: Anna Braw och Vibeke Olsson. Gaudete förlag.
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
På andra sidan Sundet är det släckt sedan månader tillbaka. Inga lampor lyser längre. Sent om kvällarna syns knappt Danmark. Ockupationen har inletts. Tyskarna, den nazistiska våldsmakten, har tagit över landet.
Norge är heller inget fritt land. Och Finland ligger i krig med Sovjet. I alla väderstreck runt omkring råder förödelse och fasor.
Här hemma har mörkläggningen gjort landet annorlunda och stämningen har sakta men obevekligt skiftat - nu är det hårdare och på en och samma gång ändå mer omtänksamt och uppoffrande, beroende på vilka sympatier och antipatier som råder och vilken politisk åskådning som dominerar.
Även ransoneringen har börjat bli kännbar. Och inkallelseorderna kommer tätt. Alltfler unga män måste ta på sig de gamla malätna uniformerna i vadmal och rycka in. Annars är Sverige sig märkligt likt.
Åtminstone tycker Elisabet det. Hon är nyss sexton år fyllda och i tankarna ständigt sysselsatt med vad som händer och förändras runt henne i den lilla kuststaden som bär stora likheter med Höganäs. I krigets skugga lever hon ett högst vardagligt och normalt liv.
Elisabet, som är huvudperson i Kerstin Arthur-Nilsons roman "Snitslad bana", första gången utgiven 1987 och nu tillgänglig i en lätt reviderad nyutgåva, är förälskad i den tre år äldre Gösta som just blivit inkallad till militärtjänstgöring. Hon saknar honom redan när han får beskedet.
Hennes pappa, Harald Olsson, berättar en dag att de ska ta emot en familj som flytt från Köpenhamn. De har tvingats lämna sitt land och sitt hem i enbart de kläder de går och står i. Ett helt liv har de för att överleva lämnat bakom sig. De tre vinddrivna människorna flyttar in hos familjen Olsson. Elisabet får dela rum med Sonja som är ett par år äldre.
Familjen Grünlich och det som drabbat dem enbart av den anledningen att de är judar skakar i grunden om Elisabet. Hon mer eller mindre tvingas att tänka och resonera på ett annat sätt än hon vant sig vid. Världen flyttar in. Kriget - och inte minst en rå ondska - kommer nära, mycket nära, och ställer vardagen och verkligheten på huvudet. Arthur-Nilson skildrar detta mycket levande och gripande och utan att förfalla till slitna plattityder.
Och hennes bok är ytterst angelägen idag då främlingsfientlighetens fula tryne åter blivit en vanlig anblick mitt i vardagen och mitt i politiken.
Gå till toppen