Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

MSB backar – sannolikt att larmet i Ängelholm kom från Hesa Fredrik

Det första falsklarmet på 20 år, det är nu teorin bakom vad som hände när invånare i Ängelholm i förra veckan väcktes abrupt mitt i natten.

Händelsen i Ängelholm 27 juni utreds fortfarande av MSB.Bild: Drago Prvulovic/TT
Sent kommer ängelholmarna den 27 juni, då de väcktes vid tvåtiden på morgonen av ett starkt tutande. Kom det från larmsystemet för viktigt meddelande till allmänheten, populärt kallat Hesa Fredrik? SOS Alarm blev nerringda, men något VMA hade inte skickats ut.
En utredning drogs igång som hamnade på Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, i Karlstad. Där såg man det som osannolikt att det handlade om deras larmsystem, bland annat för att Hesa Fredrik inte har någon ihållande signal på sin repertoar.
Läs mer: MSB: ”Det var till 99 procent inte våra tutor”
Sedan tidningen skrev detta har många invånare hört av sig till MSB och beskrivit vad de själva hört och sett, och nu har myndighetens tjänstemän ändrat sin bedömning.
– Det verkar som att det är våra ljudsändare som tutat. Men det är inte en signal som vi har. Det lutar ändå åt att det är det första falsklarmet som hänt i hela Sverige sedan vi införde det här styrsystemet för 20 år sedan, säger Håkan Marcusson, systemarkitekt för varningssystem på MSB.
Mellan 15-20 personer har hört av sig, både de som är tvärsäkra på att ljudet de hört kommit från larmsystemet, och de som tyckte att signalen avvek från den vanliga, var för hög eller lät konstigt.
Läs mer: Mystiskt ljud över Ängelholm fortsätter att förbrylla
Det har hänt tidigare att larmsystemet satts igång av misstag, som till exempel i Stockholm förra året när ett test av systemet gick fel. Andra gånger har man kunnat spåra ljudets källa till någonting helt annat, ett tutande tåg eller industrilarm.
– Men här vet vi fortfarande inte varför, säger Håkan Marcusson.
Myndigheten väntar på svar från Trafikverket och har begärt ut loggar från kommunikationssystemet Rakel, som används av både räddningstjänsten och polisen.
Så ni kan fortfarande inte slå fast vad som hände?
– Vi har ett antal anläggningar som är mitt i Ängelholm och lite söderut. Men de som legat lite mer norrut verkar inte ha tutat, utan mer anläggningarna i centrum. Det är folk som bekräftat att de hört just de ljudsändarna. Men varför och orsaken vet vi fortfarande inte.
Gå till toppen