Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Musikskolan i Örkelljunga satsar på teater

Med hjälp av tillfälliga statliga medel startar musikskolan teaterkurser i höst. Musikskolans chef Mats Löfving hoppas att kommunen ska skjuta till pengar så att skolan kan bli en kulturskola.

– Vi har inte haft teater tidigare så det här känns jättespännande, säger Mats Löfving.
Med start i september drar teatern igång och det blir två grupper med tolv barn i varje grupp, från 7 till 16 år. Skolan kommer att projektanställa dramapedagogen Felicia Campbell som har erfarenhet av att jobba med barn och teater.
Mats Löfving är chef på musikskolan i Örkelljunga.Bild: Privat
– Förutom teaterundervisning kommer vi ha både workshops och studiebesök. Vi vill få barnen riktigt intresserade av allt man kan göra inom teatern, förklarar Mats Löfving.
Musikskolan har fått 250 000 kronor från Statens kulturråd, pengar man sökte bland annat för att starta upp teatern. Bidraget används också till instrumentundervisning för ensamkommande barn och att köpa in kläder till drillflickorna.
Men pengarna täcker bara teaterundervisning för det kommande läsåret – därefter får man ansöka på nytt. Mats Löfving hoppas i stället att politikerna ska skjuta till kommunala medel så att undervisningen blir permanent.
– Vi vill på lång sikt satsa på att bli en kulturskola. På så vis når vi ut till fler barn och ungdomar i byn. Det är inte alla som vill spela instrument eller drilla.
I våras breddade skolan, som har 230 elever, innehållet och erbjuder nu även skrivarverkstad och danslektioner.
Men det är bara grundutbudet med musik och drill som kommunen står för samt ett pågående integrationsprojekt för nyanlända barn som startade 2016. Resten får skolan söka statliga medel för.
– De flesta kommuner har kulturskolor numera, det här är en stark trend i hela landet. Vi tror starkt på detta och hoppas att kommunen vill hjälpa till, säger Mats Löfving.
Örkelljunga och Klippan är i dag de enda kommunerna i NV-Skåne som fortfarande har renodlade musikskolor. I Åstorp och Bjuv bytte man profil förra året.
Arne Silfvergren (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att frågan varit uppe för allmän diskussion under ett års tid och att alla politiker i nämnden vill sträva mot att det blir en kulturskola i Örkelljunga.
– Vi har ett gemensamt önskemål från nämnden och har bestämt att vi ska gå fram med det till våra respektive partier. Men vi har inte kommit längre än så. Nu måste vi invänta budgetprocessen i höst, där alla partier talar om vad de vill prioritera.
Gå till toppen