Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Nästan var fjärde anställd på äldreboende drabbad av skabb

Skabbutbrottet på ett äldreboende i Ängelholms kommun är mer omfattande än vad som tidigare meddelats. Antalet smittade har ökat från två anställda förra veckan, till sju anställda och en boende.

Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det var för två veckor sedan som vårdboendet upptäckte att en i personalen hade blivit smittad av skabb. Antalet utökades snabbt till två och boendet vidtog Vårdhygien Skånes riktlinjer vid skabbsmitta. Men smittan fortsatte att sprida sig.
Läs mer: Skabb bland personal på vårdboende
Denna kraftiga ökning på bara en vecka ser verksamhetschefen på boendet allvarligt på. Nu är sju av verksamhetens 30 anställda drabbade, men källan till smittan är enligt hen fortfarande okänd.
– Jag försöker kartlägga och se varför det har blivit såhär med hjälp av personalen.
Boendet har följt Vårdhygien Skånes riktlinjer och tagit ut textilier och möbler för att kunna sanera. Skabb sprids genom långvarig hudkontakt och genom textilier, men där kan de överleva i bara två till fem dagar.
– Möblerna ska bara vara borta eller plastas in i sju dygn. Sen är det över och då ska man dammsuga dem, säger verksamhetschefen.
Boendet har nu också gått ut med information till både boende och anhöriga.
– Vi anstränger oss i det yttersta. Vi vidtar alla försiktighetsåtgärder vi kan göra och jobbar efter Vårdhygien Skånes riktlinjer, säger verksamhetschefen.
Gå till toppen