Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Moa Berglöf: Skrämseltaktiken får inte lyckas.

En kvinna konfronterar nazister i Almedalen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Nordiska motståndsrörelsen får sin livskraft ur rädsla, och det är att skrämmas närvaron i Visby syftar till. Det är dags att se över hur Sverige egentligen ska hantera dem.
NMR bedöms ha några hundra aktiva medlemmar i landet. Det är å ena sidan inte särskilt många. Å andra sidan är NMR en välorganiserad nazistisk rörelse, med en tydlig strategi för att tillskansa sig politisk makt i Sveriges kommuner, något den antirasistiska tidskriften Expo tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet visade i en kartläggning under torsdagen.
I den strategin ingår att hota och tysta dem som ska göras av med i den nazistiska revolution NMR drömmer om. I Almedalen punktmarkeras och fotograferas de som nazisterna inte gillar. Häromdagen anhölls en man misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv vid Södertorg i Visby.
Många ifrågasatte att nazisterna fick tillstånd för ett bokbord just på Södertorg, intill en organisation som RFSL. Med facit i hand hade kritikerna rätt. Polisen borde därtill bli bättre på att flytta på NMR när de går över gränsen för sitt tillstånd, eller går runt i Visby och trakasserar vanliga besökare.
Men det ligger också ett ansvar på lagstiftarna. I en intervju med Sveriges Radio säger forskaren Christer Mattsson från Segerstedtinstitutet att det kan vara läge att se över lagarna kring bland annat hets mot folkgrupp, eftersom grupper som NMR medvetet har anpassat sin retorik och sina symboler så att de numera ligger inom lagens ramar. Vilken politiker nappar på det först?
Det går rykten om att polisen inte har kontroll på nazisterna i Almedalen. Polisen säger tvärtom att den bevakar varje steg, inte minst med civilklädda poliser. Att söndra och härska är en annan av NMR:s viktigaste strategier. Att skapa misstro mellan människor är själva poängen. Låt oss inte luras in i den fällan.
Gå till toppen