Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

S vill höja pensioner till 70 procent av lönen

Socialdemokraterna vill stärka pensionssystemet. Stefan Löfven lovar alla vanliga löntagare att de på sikt ska få en pension som motsvarar minst 70 procent av den tidigare lönen.
– Det ska synas i pensionskuvertet att man jobbat ett helt liv, säger Löfven.

"Det ska synas i pensionskuvertet att man jobbat ett helt liv", sade statsminister Stefan Löfven på en pressträff under bar himmel i Roma.Bild: Karl Melander
Stefan Löfven kallade vid lunchtid på torsdagen till presskonferens på ett äldreboende i Roma, tre mil öster om Visby. Det kan ses som ännu ett sätt för statsministern att distansera sig från den politiska cirkusen i Almedalen – och ett sätt att förankra politiska förslag i den svenska verkligheten.
– Pensionerna blir allt lägre med tiden – om vi inte gör någonting. Arbetslivet har inte förlängts i samma takt som själva livet, sade Löfven.
Enligt det nya S-löftet ska Stefan Löfven försöka driva igenom en höjd ålderspensionsavgift som kostar arbetsgivarna 15 miljarder kronor mer per år.
"En höjd ålderspensionsavgift, som betalas in av arbetsgivaren, ger förutom långsiktigt höjda pensioner också ett mer robust pensionssystem direkt", heter det i en pm om vallöftet.
Dessutom är tanken att svenska löntagare ska arbeta längre än idag.
– Det här skapar trygghet för vanligt folk, för vanliga löntagare, säger finansminister Magdalena Andersson.
Reformen ska lanseras inför de borgerliga partierna i den så kallade Pensionsgruppen. Stefan Löfven förutsätter att förslaget får brett politiskt stöd. Annars får allianspartierna argumentera för varför pensionerna bara ska utgöra hälften av lönen, framhåller han.
Enligt Magdalena Andersson ska dagens 50- och 60-åringar dock inte räkna med att bli en del av den nya 70-procentiga pensionen. Den gäller snarare för de löntagare som idag är i 20- eller 30-årsåldern.
– Det dröjer tills de som är lite yngre idag kommer upp i pensionsåldern, säger hon.
I samband med pressträffen visades Löfven och Magdalena Andersson runt på äldreboendet. Personalen berättade om hur väl de äldre trivs på den moderna anläggningen sedan de lämnat sina tidigare bostäder i Roma.
Stefan Löfven kom till Gotland som avslutning på en fyra dagars bussturné på fastlandet, från Jämtland i norr till Småland i söder. Han anlände till ön samtidigt som han i Dagens Nyheter publicerade en debattartikel där han tillsammans med Magdalena Andersson, Margot Wallström och Peter Hultqvist påminde om två socialdemokratiska vallöften.
• Han lovade att skapa nya jobb för 14 000 personer i vården – ett löfte som han lade fram i en tidigare artikel på DN Debatt den 25 februari.
• Han upprepade sitt utspel från 1 maj om att på sikt höja pensionerna med upp till 600 kronor per månad för 1,2 miljoner pensionärer.
Detta löfte har han nu utvecklat med olika kostnadsberäkningar.
Just nu känner S av positiva valvindar. I en Demoskopmätning i onsdags fick partiet 25,9 procent av väljarsympatierna – en uppgång med 2,8 procentenheter.
I Visby började Stefan Löfven torsdagen med att kritisera C-ledaren Annie Lööf och M-ledaren Ulf Kristersson för att de vill bilda regering även om alliansen blir mindre än de rödgröna.
– Det börjar bli patetiskt nu det de håller på med. Det var först de som införde blocktänkandet som jag säger är skadligt för Sverige. Först sa de att det största blocket ska segra, men nu gäller inte det heller längre, sade Löfven i SVT:s Morgonstudio.
Gå till toppen