Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

4frågor till: Jan Zielinski, Socialdemokraterna Svalöv

Valet 2018

Han vill förbereda för en stor befolkningsökning. Möt Socialdemokraternas förstanamn inför valet till kommunfullmäktige i Svalöv i september.

1

Vad är den viktigaste frågan för din kommun de närmaste åren?

– Här i Svalöv arbetar vi under tre paroller: jobben, välfärden och framtidstron. Till ytan är vi en av Skånes största kommuner men sett till befolkningsmängden är vi en av de minsta. Det betyder att vi har en del utmaningar, men det ger oss också möjligheter. Något som är av stor betydelse för vår kommun är den nya Söderåsbanan med pågatåg och bussar och en större knutpunkt i Teckomatorp. När denna är på plats kommer vi att fungera som en länk till hela södra Skåne och vi måste därför vara beredda på en stor befolkningsökning. För att klara detta har vi börjat arbeta mer strategiskt med bostadsbyggandet. Bland annat satsar vi på förtätning och bygger på höjden på den mark vi redan har – vi vill undvika att exploatera vår värdefulla åkermark. Vi arbetar också med att skapa bra förutsättningar så att småföretagandet kan växa och nya jobb skapas. Vårt företagsklimat är redan bra, men företagandet är vår livsnerv, så vi vill göra ännu mer. För att kunna hålla framtidstron vid liv är det också viktigt att tänka på miljön och fortsätta med satsningar för att skydda värdefulla naturområden och gynna djurlivet.
2

Vad är det bästa med att vara politiker?

– Det bästa med att vara politiker är att kunna vara med och påverka. Att jobba politiskt i en kommun är väldigt annorlunda jämfört med att sitta i regering och riksdag. På lokal nivå finns det bättre möjligheter att påverka och ett klimat som gör det lättare att komma överens politiskt. Vi har inte heller samma tröghet i systemet och kan därför komma till skott snabbare i många frågor.
3

Varför blev du socialdemokrat?

– Jag blev politiskt intresserad i samband med att jag blev skyddsombud på mitt jobb och började gå olika utbildningar. Det var då jag insåg att Socialdemokraterna var rätt parti för mig.
4

Vilket parti skulle du annars tillhöra?

– Just nu skulle jag inte kunna engagera mig i något annat parti. Det parti som annars ligger närmast till hands är Vänsterpartiet.

Snabba fakta om Jan Zielinski

Parti: Socialdemokraterna
Yrke: Ombudsman
Född: Januari 1959
Gå till hd.se