Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Matilda Molander: Familjer ska inte få föräldraförsäkring.

Ebba Busch Thor (KD) under Kristdemokraternas dag.Bild: Henrik Montgomery/TT
Liberalism. Min frihet att göra vad jag vill. Så länge den inte går ut över din möjlighet att göra vad du vill.
På fredagen gick Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på nytt ut och krävde att öronmärkningen av dagar i föräldraförsäkringen ska avskaffas. ”Familjerna ska få bestämma själva”, som det brukar heta.
Men ett liberalt samhälle består inte av familjer. Ett liberalt samhälle består av individer.
Och det bör vara grunden för våra trygghetssystem.
För att den pappa som vill vara hemma med sitt barn inte ska vara beroende av att hans sambo låter honom vara det. För att kvinnan inte ska ta huvudansvaret för barnen för att hon tjänar mindre än sin partner. För att ingen ska kunna använda sin frihet för att begränsa någon annans.
Motståndare till en individualiserad föräldraförsäkring invänder ofta att föräldrar kan bestämma sinsemellan vem som ska vara hemma. Och det är helt rätt. Föräldrar kan förhandla med varandra.
Men vem som ska få tillgång till socialförsäkringar är inget man ska förhandla med sin partner om. Det är något man har rätt till som individ.
Det svenska samhället består inte av familjer. Inte av gäng, klaner eller religiösa grupper heller. Vårt samhälle består av individer och det är som sådana vi har rättigheter.
Gå till toppen