Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Insändare: Svar till byggnadsnämndens vice ordförande Olof Suneson (M) om Örestrand

Det är riktigt, det du menar, att kommunerna av staten åläggs att sköta somliga viktiga saker, som till exempel boende för tillfälliga migranter. Men detta bör naturligtvis inte hindra att desamma kommunerna sköter andra viktiga åtaganden, som till exempel att arbeta för att bli ett viktigt - ännu viktigare i Höganäs fall - besöksmål.
Vilket naturligtvis inte är så lätt om man stänger boendeanläggningar, eller tar över driften i konkurrens med privata näringsidkare (så som man uttalat sig i HD att man har för avsikt att göra i Örestrand).
Vad som i stället behövs är en genomtänkt strategi som inkluderar hur man skall bli mer attraktiv för privata företagsetableringar inom besöksnäringen och därmed få fler besökare till kommunen. Samt stötta med enklare regelverk och en smart marknadsföring.
Nu jobbar man på, ett tyvärr i denna delen, mycket amatörmässigt sätt, men med en hel del prat. Man blandar gärna ihop vad som kan vara trevligt för kommuninvånarna med vad som kan dra skaror av bra betalande gäster. Helt olika marknader med helt olika förutsättningar. Det ena dessutom mer "kommunalt" än affärsmässigt.
Du undrar varför jag inte drev kampanj för ett privatiserande av det av Göteborgs kommun ägda Liseberg medan jag ingick i företagsledningen där. Ett bevis kanske för hur lite man vet i Höganäs.
Liseberg är ett aktiebolag, ingen där har, som den som är samhällsanställd, en grundlagsskyddad rätt att uttala sig mot företaget de är anställda i. Tycka privat kan man ju.
Långt senare träffade jag den store finansmannen Peter Wallenberg och vi kom att resonera om just detta, varvid jag lade fram som min åsikt att Liseberg borde stå i främsta ledet för företag som borde ut på marknaden.
Han svarade (så här får du ett slags stöd): "Varför det, de tjänar ju pengar på det?"

Calle Möller

Läs mer: Insändare: Kommuner ska inte äga hotell
Läs mer: Insändare: Svar till Calle Möller om Örestrand
Gå till toppen