Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Mor och son från Örkelljunga har kvalat in till landslaget i lerduveskytte

Under SM i Uddevalla knep både mor och son varsin plats i landslaget. ”Det känns lite speciellt”, säger Erik Friberg, 15 år.

Erik Friberg och Annika Friberg från Örkelljunga.Bild: Privat
Tävlingen som både var SM och uttag till landslaget i lerduvegrenen Nordisk trap hölls förra helgen och gick ut på att träffa så många lerduvor som möjligt. Tävlande i dam, junior och seniorklasser deltog.
En tävlande i varje kategori kom med i landslaget och medan Erik Friberg kvalade in till på vanligt vis blev Annika handplockad av grenledaren som fick välja sitt ”wild card”, nämligen den 25:e deltagaren i landslaget.
– Det känns jättebra, det var helt oväntat att jag skulle bli utvald. Men min skjutning har gått bättre under våren och sommaren. Mycket tack vare en kille som skjuter i Örkelljunga, Martin Peterson som har tipsat och hjälpt oss jättemycket. Efter det har det flutit på, säger Annika Friberg.
I landslaget deltar skyttar från hela landet. Tre av dem är från Skåne.Bild: Privat
Mor och son började med lerduveskytte samtidigt. Det var i början av 2015 som Erik Friberg hörde talas om att man kunde prova på på skyttebanan i Örkelljunga.
– Jag kom hem till mamma och sa ”kan vi inte åka och testa det här?” Så det gjorde vi, säger han.
Sagt och gjort. Efter flera provskjutningar skaffade Annika Friberg licens för hagelgevär. Nu tränar de tillsammans två till tre gånger i veckan på banan hemma i Örkelljunga. Medan Annika Friberg hade provat på lerduveskytte tidigare hade sonen aldrig testat. Eller ens tänkt tanken.
– Jag trodde aldrig det skulle sluta så här, att jag skulle hamna i landslaget.
Hur är det att dela det här intresset med din mamma?
– Det blir mycket lättare när ens förälder också är intresserade. Det blir ett sätt att umgås på.
– Som mamma är jag mer nervös för Erik än mitt eget, hans framgång är det roligaste för mig, säger Annika Friberg.
Första tävlingen med landslaget blir skandinaviska mästerskapen den 9-11 augusti. Tävlingen hålls i Norge och består av skyttar från hela Sverige varav ytterligare en skåning. Ett par veckor senare åker Erik Friberg tillbaka till Norge för att tävla i nordiska mästerskapen.
Hur framtiden ser ut för Erik Friberg, om han ska satsa vidare på lerduveskyttet, vet han inte. Just nu ser han det mest som en rolig grej.
– Jag får ta det som det kommer, vi får se hur det går.
Gå till toppen