Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Det måste skapas hopp och framtidstro i storstäderna.”

Socialdemokraterna har styrt Sverige och landets tre storstäder alltför länge. Det behövs ett nytt ledarskap som kan föra storstädernas utsatta områden framåt, skriver företrädare för Centerpartiet i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Nydala i Malmö. När fler resursstarka och etablerade personer ser en framtid i områden som Nydala, Husby och Biskopsgården kan en positiv utveckling bli verklighet, skriver artikelförfattarna.Bild: Patrick Persson
Kommunstyrelsernas ordförande i Malmö, Stockholm och Göteborg anser att det behövs nationella satsningar för att bryta våldet i deras städer (Aktuella frågor 3/7). Vi delar den uppfattningen. Det behövs breda politiska överenskommelser för att skapa långsiktigt hållbara förutsättningar för polisens arbete liksom sociala insatser och bättre samverkan mellan myndigheter.
Men lika viktigt som en kraftfull nationell politik är en korrekt analys av varför den lokala politiken i landets tre storstäder har misslyckats och låtit utsatta områden växa fram under decennier. Utan den insikten kan utvecklingen inte vändas.
Även om fler poliser och insatser mot kriminella är nödvändigt är det inte tillräckligt. Det säger även polisen. Det måste skapas hopp och framtidstro i storstäderna.
I socialdemokratiskt styrda Malmö, Stockholm och Göteborg finns det enligt polisen åtta utsatta och tolv särskilt utsatta områden. Det är inte en slump att alla utsatta områden ligger i miljonprogramsområden, stadsdelar som en gång skulle bli socialdemokratins skyltfönster för det jämlika samhället. Resultatet blev tvärtom, och visar att grov kriminalitet inte uppstår ur ett vakuum, utan skapas och göds av fattigdom, ojämlikhet och en utbildning som inte håller måttet.
När människor i områdena får jobb eller börjar studera, flyttar många så snart de får chansen. Då försämras den lokala skolan och köpkraften i området. Dessutom försvinner nätverk som kan öppna vägen till arbete för fler. Stadsdelarna hamnar i en ond spiral.
Nu behövs reformer som vänder problemskolor, bryter bostadssegregationen och gör att människor lättare får jobb.
När fler resursstarka och etablerade personer ser en framtid i områden som Nydala, Husby och Biskopsgården kan en positiv utveckling bli verklighet.
Centerpartiet vill:
* Vända problemskolor till toppskolor. Vi kan inte acceptera att de flesta elever i vissa skolor inte når upp till kunskapskraven. Idag kan kommunerna byta ut skolledningar som inte levererar, men gör det sällan. Det ska finnas möjlighet att snabbare byta ledning ochskolan ska kunna få en ny ideell eller privat huvudman som bevisat att de kan leverera goda resultat. Skolorna ska samverka med polis och socialtjänst så att de alltid kan agera när elever begår brott. Detta gäller även småbrott och elever som går på låg- och mellanstadiet.
* Ge människor möjlighet att köpa sina hyresrätter, och bygga blandat så att flervåningshus och villor finns i samma områden. I vissa stadsdelar är det idag till 90 procent hyresrätter. Om fler äger sin bostad i utsatta områden ökar också viljan att investera i huset och området. Därför måste allmännyttan och hyresvärdar kunna erbjuda dem som bor i utsatta områden att köpa sina lägenheter.
* Öppna för enkla jobb. Idag har Socialdemokraterna skapat ett noll-löneproletariat i städerna. Det tar alldeles för många år innan nyanlända kommer in på arbetsmarknaden. Vi vill ge dem möjlighet att ta ett första jobb med lite lägre ingångslön än idag så att de kan få erfarenhet och arbeta sig uppåt. Privata aktörer måste också kunna konkurrera med Arbetsförmedlingen.
Socialdemokraterna har styrt Sverige och landets tre storstäder alltför länge. Det behövs ett nytt ledarskap som kan föra storstädernas utsatta områden framåt.

Niels Paarup-Petersen

Karin Ernlund

Emmyly Bönfors

Niels Paarup-Petersen är gruppledare för Centerpartiet i Malmö.
Karin Ernlund är gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.
Emmyly Bönfors är ordförande för Centerpartiet i Göteborg.
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen