Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Språk och kultur blev hans liv

Hade det inte varit för hans mor hade Jan Torsten Ahlstrand inte varit unik i Sverige. …– Jag skulle egentligen bara ha döpts till Torsten men min mor ville att jag skulle ha ett namn till så det blev Jan efter en släkting, säger den förre chefen för Skissernas museum i Lund som precis fyllt 80 år.

Jan Torsten Ahlstrand hemma i det som egentligen är matsal men numera förvandlats till arbetsrum.Bild: Ulf Sundberg
Lille Jan Torsten, aldrig Janne eller Torsten, växte upp i Borås som son till en kulturintresserad präst som förstås hette Torsten Ahlstrand.
– Det var för att kunna skilja mig från honom som det blev Jan Torsten, säger denne gentleman när vi möts på Grand i Lund.
– Här har det blivit många möten under tiden jag var chef för Skissernas. Dessutom ligger det på krypavstånd hem så det passar mig bra.
Till Lund kom han efter studenten i Borås 1957 och sedan har han blivit staden trogen.
– Även när jag jobbade som kultur- och museichef i Ystad så bodde jag kvar även om jag hade en liten övernattningslägenhet i Ystad under de åtta år jag jobbade där.
Till sist blev dock längtan tillbaka till Lund för svår och i samma veva fick han reda på att tjänsten som chef på Skissernas museum blivit ledigt.
– Jag sökte det och fick det, konstaterar han.
Det blev 16 år och stoltast är han nog över utbyggnaden av museet som blev verklighet under hans ledning.
– Det var stort och jag guidade runt såväl kungaparet som Göran Persson när han var statsminister. Han tyckte det var så trevligt att han kom tillbaka ännu en gång, säger Jan Torsten nöjt.
Samtidigt som han chefat har han även skrivit kulturrecensioner i Sydsvenskan och andra tidningar. Dessutom har det blivit ett dussintal böcker.
– Nu håller jag på med en biografi över Gösta Adrian Nilsson, GAN som jag hoppas ska bli klar om ett par år.
Skrivarkarriären började tidigt. Redan som 17-åring hade han en egen jazzspalt i Västgötademokraten i Borås.
– Jag fick till och med resa in till Göteborg och recensera jazzkonserter ibland. Det var kul.
Idolen var trumpetaren Dizzy Gillespie.
– Jag har sett honom många gånger och det var när jag såg honom första gången i New York som jag insåg att jag inte skulle bli en duktig trumpetare, säger han med ett skratt.
Till New York hade han tagit sig genom att jobba på det svenska kryssningsfartyget Kungsholm 1958, något som var ganska vanligt bland yngre män under den tiden.
– Fem år senare kom jag tillbaka till New York men då jobbade jag mig över på Gripsholm istället.
Sedan dess har det blivit många resor runt om i världen och han har även jobbat som kulturguide för svenska resenärer i såväl Venedig som Paris.
– Det gör jag fortfarande. För inte så länge sedan guidade jag en konstklubb på Venedigbiennalen. Den gruppen har jag jobbat med i 25 år, förklarar han stolt.
Resorna och kulturintresset har gjort att han lärt sig ett flertal språk.
– Jag talar förstås svenska och engelska men klarar mig även bra på tyska, franska italienska och spanska. Ska man lära sig något om kultur så måste man kunna läsa originalverken. Dessutom har jag alltid gillat språk.
Lite hjälpte det också att hans far ordnade sommarjobb på speditionsfirmor i såväl Frankrike som Tyskland under hans ungdomstid.
Jobbar gör han som sagt fortfarande. Förutom att skriva böcker och artiklar sitter han med i kyrkorådet och är kommunens representant i föreningen Gamla Lund.
Fakta

Jan Torsten Ahlstrand

Gör: Före detta museiman, kulturchef och skribent.

Bor: I centrala Lund.

Familj: Två söner och en dotter, fyra barnbarn. Dessutom kärbon Gerd Essen (Han kallar henne kärbo eftersom det låter bättre än särbo) som bor i Borås.

Aktuell: Fyllde 80 år den 2 juli.

Gå till toppen