Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tobias Lindberg: Ett annat val med Juholt kvar?

Möte i Visby.
Drygt sju år har gått sedan han kom – som ett yrväder för vissa, som en frälsare för andra. Håkan Juholt var partiledare för Socialdemokraterna i mindre än ett år, men fick ganska snart skulden för partiets vikande stöd.
Han tvingades bort i början av 2012. Stefan Löfven tog över ledarskapet och lyckades lotsa partiet till en valseger 2014. Men det stora opinionslyftet uteblev och så här ett par månader före årets val visar väljarundersökningarna åter siffror liknande dem under slutet av Juholts partiledartid.
Så hur hade läget inför valet sett ut om Juholt fortfarande suttit kvar?
Jag frågar Daniel Suhonen, som var Juholts inofficiella talskrivare och rådgivare under partiledartiden. 2014 gav han ut en bok om de turbulenta månaderna. Idag är han chef för den fackliga tankesmedjan Katalys och ledarkrönikör i Aftonbladet. Vi ses vid strandpromenaden några hundra meter från Almedalen – på behörigt avstånd från skränande nazister i centrala Visby.
"Jag lägger inga fingrar emellan med att han misslyckades som partiledare och att han hade väldigt stora brister", säger Suhonen. Men Juholt lyckades samtidigt fånga upp en våg av missnöje som annars hade kunna ge stöd till populism, betonar han. Om rörelsen slutit upp bakom projektet hade S kanske kunnat få ett bättre resultat i valet 2014. Innan skandalerna briserade kring Juholts bostadshyra och uttalanden låg opinionsstödet på uppemot 37 procent, påpekar Suhonen.
Ja, tänk om ...
Att spekulera kring vad som kunde ha hänt är naturligtvis vanskligt. Men med Juholts avgång kan S ha förlorat en möjlighet att fånga fler missnöjda väljare – inte minst inom LO-kollektivet – som senare gick till SD.
"Den politik som har förts sedan dess har varit mer tillbaka i mittfåran", säger Suhonen som tror att de närliggande politiska linjerna kan ha förstärkt bilden av ett etablissemang. I valet 2014 ville till exempel ingen av de ideologiska huvudmotståndarna, Socialdemokraterna och Moderaterna, förändra jobbskatteavdragen.
Håkan Juholt är självkritisk när han ser tillbaka på sin partiledartid.
"Jag ville för mycket, tog för lite hjälp, hade för bråttom, försökte göra för mycket själv, var för energisk", skrev han i Aftonbladet häromåret.
Men hur stor del av problemen berodde enbart på honom som person?
Dels har stödet vikit under det senaste decenniet för socialdemokratiska partier på många håll i Europa. Dels är frågan om Socialdemokraterna verkligen gav honom en ärlig chans.
Daniel Suhonen har sin bild klar. Innan vi börjar gå mot ett närbeläget kafé beskriver han det som att Juholt inte var medarbetad en enda dag och motarbetad från ett ganska tidigt stadium. Strukturerna kring honom var ett administrativt haveri.
"Om någon person ovanför en femårings nivå hade försökt att ordna detta, då hade man gjort det bättre."
Gå till toppen