Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polskt företag vill bygga 55+ boenden i Arild – skrivit avtal med kommunen

Midroc Property Development hoppade av planerna på att bygga lägenheter på Blossalyckan i Arild. Nu står det klart att kommunen tecknat ett nytt optionsavtal med ett annat byggföretag – gällande 55+ boenden.

Sedan tidigare har husföretagen Rörvikshus, Ekerforshus och Emrahus köpt tomter för villor på Blossalyckan. Nu vill ATM Living AB bygga 55+ boenden med enplanshus.Bild: Isabel Aguilar
På området Blossalyckan i Arild har kommunen nu tecknat ett optionsavtal med det polska byggföretaget ATM Living AB.
Avtalet, som godkänts av både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, innebär att ATM Living får ensamrätt på att köpa två tomter, med avsikten att bygga 55+ boenden och en samlingslokal.
Här planerar ATM Living att bygga 55+ boenden. Kartan är hämtad från optionsavtalet.Bild: Höganäs kommun
Optionen gäller i nio månader och under tiden ska företaget ta fram en konkret byggplan med antalet lägenheter och prislappen för de två tomterna är satt på tre miljoner.
– Deras intention är nu att uppföra ett 55+ boende i bostadsrättsform på Blossalyckan. Det innebär även att de har förbundit sig till att uppföra en samlingslokal för byn som kan hyras, säger Peter Schölander (M), ordförande i kommunstyrelsen och planutskottet.
– Nu ska företaget se om det finns en marknad för detta och innan optionsavtalet löper ut måste de bestämma sig om de vill köpa eller inte, fortsätter han.
Visualiseringsbild. Försäljningen av husen kommer att påbörjas samtidigt som byggstarten i september.Bild: ATM Living AB
ATM Living drivs av ett polskt medie- och byggföretag och 55+ boendena på Blossalyckan blir det första byggprojektet i Sverige.
– Det vår exploateringavdelning har fått fram om företaget har föranlett att de rekommenderar att vi skriver på optionsavtalet. Utifrån de undersökningar man gjort verkar företaget seriöst och bra, säger Peter Schölander.
Vad betyder det här för Arild och kommunen?
– Det är jättebra och blir en möjlighet för de som kanske vill bo i något som är enklare att ta hand om. Det kan även skapa en viss inflyttning till Arild vilket kan innebära att det blir mer liv och rörelse vintertid samt att det ger ett bättre skatteunderlag. Sedan kan det även innebära flyttkedjor, säljer någon sitt hus och väljer att flytta in i en lägenhet då blir det huset ledigt, säger han.
Visualiseringsbild. Enligt ATM Living planeras varje hus att ha en terrass och en liten trädgård.Bild: ATM Living AB
2013 skrev HD om det tidigare optionsavtalet med Midroc Property Development, där tanken var att bygga ett 30-tal hyreslägenheter i samma område.
Någon affär blev det aldrig med Midroc, då företaget inte ansåg att det inte fanns någon marknad för lägenheterna. Nu planerar istället ATM Living att sätta spaden i marken redan i september. 20 enplanshus, på 100 kvadratmeter vardera, beräknas stå klara för inflyttning i slutet av 2019.
Kristoffer Stania är projektansvarig på ATM Living och enligt honom finns det ett intresse bland allmänheten för den här typen av boende.
– Efter genomförd marknadsundersökningen kom vi fram till att det finns stort potentiellt klientel som vill sälja sina relativt större hus till förmån för att flytta till ett mer bekvämt boende, utan att förlora känslan av att bo i hus, säger han.
– Varje hus kommer att ha en terrass och en liten trädgård. Under projekteringsarbetet har vi lagt stor vikt vid att husen ska vara lätta att ta hand om, och att man snabbt och enkelt ska kunna anpassa sitt boende till rörelsehindrade personer, fortsätter han.
Visualiseringsbild. Bostäderna ritas som 100 kvadratmeter enplanshus utan trösklar och med stora öppna ytor.Bild: ATM Living AB
Varför just Arild?
– Vi tycker att de framtida bostadsrättsägarna ska kunna njuta av livets goda i det pittoreska Arild, med vingården som granne, närhet till golfbanan samt oerhört fina möjligheter till aktivt fritidsliv, säger Kristoffer Stania.
Gå till toppen