Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så laddade partiledarna i Almedalen inför slutstriden om makten

Två månader till valet – då svenska folket ska bestämma om Stefan Löfven eller Ulf Kristersson ska styra Sverige.
Politikerveckan i Almedalen är över. Partiledarna varvar nu ner några veckor inför valspurten i augusti.
Utgången är extremt osäker. Flera partier riskerar att åka ur riksdagen. Och när resultatet är klart väntar en minst lika spännande regeringsbildning.

En tyst protest mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som håller möte i hamnen i Visby.Bild: Karl Melander
Almedalen valåret 2018 blev en märklig tillställning. Under flera dagar drev klungor av nazister ur Nordiska motståndsrörelsen omkring i Visby och förpestade luften.
Folk blev misshandlade. Folk kände sig hotade. Och vid hamnplan spred nazisterna sitt judehat och sin våldsbejakande propaganda.
De fem sista dagarna tvingades partiledarna i sina tal på scenen markera.
”Det är allvar nu!”, sade Annie Lööf.
”Fega töntar”, kallade Jimmie Åkesson nazisterna.
Inför Almedalen var båda blocken illa samspelta. Socialdemokraterna och Miljöpartiet var oense om migrationspolitiken. I alliansen stod stod Moderaterna och KD mot Centern och Liberalerna i samma fråga – och inte minst i synen på om SD.
Det här är vad som hände:
Ulf Kristersson i AlmedalenBild: Karl Melander
Ulf Kristersson (M).
”Om inte Stefan Löfven avgår frivilligt, kommer alliansen rösta bort honom.”
Kristersson levererade ett program för en ”rivstart för Sverige”.
Den handlade om vad han vill göra under sina första hundra dagar: Sänkt skatt på arbete och sänkta bidrag. Återinförd kömiljard i sjukvården. Mer undervisningstid i skolans lågstadium. Mer pengar till polis och försvar.
Men Kristerssons stora framgång i Visby var att han på torsdagen – Socialdemokraternas dag – lyckades samla de fyra alliansledarna till ett gemensamt utspel om hårdare straff och insatser mot gängkriminalitet.
Det mesta var gamla krav. Det viktiga var att den splittrade alliansen kunde visa upp en enad front mot Stefan Löfven. Bara om alliansen håller ihop har Ulf Kristersson chans att bli statsminister.
I augusti ska alliansen lägga fram en gemensam ”reformagenda” för ett maktskifte.
Jonas Sjöstedt räddas från havet av sin pressekreterare Jonas Wikström.Bild: Karl Melander
Jonas Sjöstedt (V).
”Den globala överklassen måste ändra sin livsstil!”
Inför sin dag i Visby gick Sjöstedt i Sydsvenskan och HD till angrepp mot Stefan Löfven som han anklagade för att ”bekräfta SD:s världsbild” med sin skärpta migrationspolitik.
På scenen höll Sjöstedt ett brandtal mot klassamhället. ”De rika” måste betala mer i skatt och i kampen för att rädda klimatet måste ”den globala överklassen” göra avkall på sitt överflöd.
Sjöstedts nyhet för dagen var ett löfte om idrottsskola för barn.
Vänsterledaren har opinionsvindarna i ryggen inför valspurten; runt 9 procent i mätningarna. Men eftersom Stefan Löfven flirtar med mittenpartierna risker Sjöstedt förlora sin position som samarbetspartner till en rödgrön regering.
Därför går hans valrörelse ut på att övertyga om att bara en röst på V är en säker röst för vänsterpolitik.
Jan Björklund i Almedalsvimlet.Bild: Karl Melander
Jan Björklund (L).
”Inom fem år ska Sverige tillhöra EU:s absoluta kärna.”
Enligt Björklund är det liberala samhället hotat av extremister till höger och vänster och av islamister. Bästa skyddet är EU.
Liberalerna vill att Sverige ska byta från krona till euro och verka för ett europeiskt FBI i brottsbekämpningen.
Björklund hoppas åter bli utbildningsminister i en alliansregering. Men partiet gör också anspråk på posten som utrikesminister. EU-kommissionären Cecilia Malmström avgår lägligt i december.
Björklund lär återkomma till EU-frågan – och sitt krav på Natomedlemskap – när han sommartalar på Kockum fritid i Malmö den 11 augusti. Malmö är ju den svenska stad som i euroomröstningen 2003 var starkast för ett svenskt eurointräde.
Annie Lööf.Bild: Karl Melander
Annie Lööf (C).
”Vi förhandlar aldrig med partier som inte står upp för alla människors lika rätt och värde.”
Annie Lööf lämnade ett nytt besked i Visby: Hon vill liksom Ulf Kristersson bilda alliansregering även om de fyra partierna tillsammans får mindre väljarstöd än de rödgröna.
I ett sådant läge ska alliansen söka stöd hos S, aldrig hos SD.
Löfvens svar var väntat: Glöm att vi blir stödparti åt en alliansregering.
Centerns nyhet i Almedalen var ett program för att snabbare integrera 50 000 nyanlända i samhället. Jobb och plugg femtio timmar i veckan under ett år ska göra ”särskilt motiverade” invandrare anställningsbara.
Programmet fick tummen upp av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Kanske en öppning för det blocköverskridande samarbete som S så hett önskar.
Stefan Lövfen hade året bästa uppvärmare: Lasse Winnebäck.Bild: KARL MELANDER
Stefan Löfven (S).
”Valet blir en folkomröstning om svensk välfärd.”
Löfven möttes i Visby av krav från skånska S-toppar som i Sydsvenskan och HD efterlyste rejäla välfärdssatsningar för att vända de svaga opinionssiffrorna: Fri tandvård. Mer semester. Höjd pension.
Och Löfven kom med ett utspel om höjd pension. Men det blev ett antiklimax. Bara en upprepning av vad han sagt på 1 maj. Dessutom visade sig löftet bara gälla för dem som idag är i 20-30-årsåldern.
Talet från scen blev ett personligt folkhemstal där Löfven berättade om sin uppväxt som fosterbarn.
Men han leder ett parti i kris; runt 25 procent i väljarbarometrarna. I augusti ska Löfven lägga fram ett valmanifest. Trycket är stort från socialdemokratiska gräsrötter att han levererar något riktigt stort – något som likt Göran Perssons maxtaxa i barnomsorgen 1998 kan ge ett lyft.
Scenen förberedd för Ebba Busch Thor.Bild: Karl Melander
Ebba Busch Thor (KD).
”Jag vågar påstå att utan KD kommer även en ny regering att tappa fotfästet i välfärdspolitiken.”
Med opinionssiffror på under 3 procent riskerar KD att åka ur riksdagen.
Men Busch Thor visade i Visby att hon aspirerar på att bli social- och sjukvårdsminister i en alliansregering.
Hennes utspel var ett fempunktsprogram för ökad nationell styrning i vården. KD ser punkterna som ett första steg mot att förstatliga vården.
KD kan även få in sitt förslag om höjda sommarlöner för sjuksköterskor och annan kvalificerad vårdpersonal i alliansens gemensamma politik.
Går det illa i valet byter nog KD ledare. Kanske blir det EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Han får då nästa år hålla enklare torgmöten på Donners plats – det torg där Gudrun Schyman från Fi och Gustav Kasselstrand från ultranationalistiska Alternativ för Sverige håller till.
Jimmie Åkesson dansar till SD:s vallåt ”Varje liten del” - som han själv skrivit med sin grupp ”Bedårande Barn”.Bild: Karl Melander
Jimmie Åkesson (SD).
”Vi är centrifugalkraften i svensk politik. Det är oss man pratar om.”
Sverigedemokraterna surfar fram i opinionen – runt 22 procent i mätningarna – tack vare att debatten fokuserat så hårt på migration och brott.
Åkesson gör sitt bästa för att koppla ihop frågorna: Sveriges alla problem beror på invandringen.
När borgare och sossar tävlar om vem som tar hårdast tag sitter Åkesson lugnt med armarna i kors. Han har i sommar legat lågt med politiska utspel. Han låter de andra partierna sköta jobbet genom att ständigt påminna om SD:s politik.
Jimmie Åkessons utspel i Almedalen blev en skattemässig bagatell: privatpersoner ska få göra rotavdrag när de installerar inbrottslarm.
I regeringsfrågan bjöd Åkesson in Stefan Löfven och Ulf Kristersson till "vuxna samtal". Båda avböjde. För SD-ledaren var inviten ett sätt att markera att han opinionsmässigt står på jämbördig fot med dem båda.
Isabella Lövin fokuserade på klimatfrågorna under Almedalen.Bild: KARL MELANDER
Isabella Lövin (MP).
”Vi måste förbereda oss på att vi inte kan importera 50 procent av den mat vi behöver”.
MP:s utspel i Almedalen handlade om att Sverige bör bli mer självförsörjande på livsmedel. I en tid när andra partier möter ökande krigshot med att rusta Sverige militärt satsar MP på minskad matimport.
Isabella Lövin avslöjade i Almedalen att MP i årets valrörelse tänker fokusera på den svåra torkan som ett sätt att lyfta fram klimat- och miljöpolitiken. Och då handlar det inte bara om torkan i Sverige, utan om extremväder i olika delar av världen.
MP riskerar att åka ur riksdagen. Därför låter nu språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin skola, bostäder, kultur och finansmarknad komma i andra hand. Trettio år efter det att MP blev ett riksdagsparti är det åter miljöfrågorna som ska lyfta MP.
Gå till toppen