Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Min mening

Läsartext: Vi måste stå upp mot fejknyheter på sociala medier och sluta dela skiten

Kolla upp påståendet innan du delar. Vem är det som påstår något. Det skriver Anna Larsson. Bilden visar en manifestation i våras i Stockholm för vikten av vetenskaplig kunskap. Initiativet "March for science" kommer från USA, som ett upprop mot falska nyheter och "alternativa fakta".Bild: Anders Wiklund/TT
Som fritidspolitiker och bibliotekarie tycker jag att det är viktigt att vi alla står upp mot fejknyheterna som sprids på sociala medier, att vi lär oss att genomskåda och avslöja dem och att vi framförallt slutar dela skiten. Idag finns det till och med inskrivet i läroplanen för våra barn att de ska tänka källkritiskt i de olika ämnena. Men hur är det egentligen ställt med oss vuxna?
Låt oss ta ett exempel. Trots att det inte finns något förbud i svensk lag mot att sjunga den svenska nationalsången i svenska skolor och trots att detta påstående alltså inte stämmer spreds på våra sociala medier påståendet att det är förbjudet att sjunga nationalsången i svenska skolor.
Jag tycker att det är på tiden att även vi vuxna lär oss att förhålla oss kritiska till den här typen av felaktig information. Kolla upp påståendet innan du delar. Vem är det som påstår något? Verkar personen trovärdig? Om nej, dela inte! Varför tror du att personen påstår något? Om det verkar lurt? Dela inte! Vad påstås? Verkar det rimligt? Går det att bekräfta någon annanstans? Om inte, dela inte! Problemet är dock att även om allt verkar OK kan det ändå röra sig om felaktigheter.
Tydligen fungerar vi människor så att om exempelvis en person, som du litar på och tycker om, berättar något som är felaktigt för dig kommer du sannolikt ändå att tro på påståendet.
Likaså om personen har en hög status. Detta enligt Robert B. Cialdini, professor i socialpsykologi vid Arizona State University. En annan utmaning är att den felaktiga uppfattningen riskerar att förstärkas när du försöker motbevisa den. Enligt Cook & Lewandowsky vid University of Queensland beror detta på hur vår hjärna fungerar. Vidare tenderar vi att stå fast vid tvivelaktiga påståenden, särskilt om det rör vår världsbild och kulturella identitet. Istället för att utsätta våra övertygelser för kritisk granskning väljer många av oss således att söka fakta som bekräftar felaktigheterna vi trots allt tror på. Detta enligt Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.
Nästa gång du stöter på fejknyheter som du vill avslöja på ett övertygande sätt bör du inleda med och lägga tyngdpunkten på den korrekta informationen på ett lättfattligt sätt innan du återger fejknyheten. Vidare är det bra om du begränsar antalet argument. Undvik nedsättande språk, visa respekt för mottagaren och mottagarens värderingar och världsbild, håll dig till fakta och avsluta med ett tydligt och enkelt budskap.
Som sagt, förhåll dig kritisk till information!

Anna Larsson

Höganäs
Gå till toppen