Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Sågspånet yr till publikens jubel

På fredagen var det dags för timbersport på Gröningen. En av de nio tävlande på plats var Ferry Svan, tidigare juniorvärldsmästare och son till Gunde Svan.

Sågspånet for åt olika håll och hörselkåporna satt över öronen när det var dags för timbersport på Gröningen.Bild: Tom Wall
På den lilla scenen vid bron har många samlats för att se sågspån fara åt olika håll och kanter och stubbar gå i bitar. Uppe på scenen klyvs stora trästockar med motorsågar.
Efter att några av de nio tävlande varit uppe och sågat sin omgång, så byts de stora liggande stockarna ut mot stående avskalade stockar. Dessa ska nu klyvas enligt en speciell teknik så att de går av på mitten. Detta konststycke ska utföras med yxa och på tid. Flis och spån far åt olika håll.
I slutändan ska sex personer av de nio mötas i final. Finalisterna ska utsättas för ytterligare en gren, där en vinnare ska koras.
Ferry Svan tävlar i Timbersport under SM-Veckan i Helsingborg.Bild: Tom Wall
En av de tävlande är Ferry Svan. Det var under gymnasietiden i Älvdalen som han upptäckte att detta var en sport för honom.
– Vi kunde välja till det som individuellt val på gymnasiet och jag gjorde det, säger han.
Det kändes som rätt val då han redan var intresserad av skog och natur. Ferry Svan förklarar att det dessutom är en sport som är lätt att förstå. Men den kräver styrka och teknik.
– Jag har klarat mig långt på tekniken, men nu börjar jag känna att det kan vara bra att lägga på sig mer muskler och styrka, säger han.
Sporten är större utomlands. Bland de som är med och tävlar för dagen syns mest svenska och norska flaggor på tävlingskläderna. Men sporten är betydligt större i exempelvis Nya Zeeland och Australien enligt Ferry Svan.
Han har sagt upp sig från jobbet och satsar allt på timbersporten. Många tävlingar hålls utomlands, VM kommer att hållas i Liverpool.
– Jag kanske flyttar till Nya Zeeland eller Australien så småningom.
Nu har pappa Gunde Svans saker åkt ut i garaget och istället är det Ferry Svans träningsgrejer som dominerar hemma. Han har nyligen gått upp i seniorklassen. 2017 var Ferry Svan juniorvärldsmästare.
Under VM i Liverpool blir det tävling i lag. Det är något som inte sker vanligtvis, utan man tävlar –som denna dag– var för sig.
– Det är roligt, det är en annan slags gemenskap, säger Ferry Svan.
Gå till toppen