Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Moa Berglöf: SD vill läxa upp slarviga människor.

Nöjd partiledare i Almedalen.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
I en intervju i SVT:s Opinion Live (7/7) fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson frågan om partiets vilja att sänka gränsen för fri abort. "Det är ingen viktig fråga för Sverigedemokraterna", svarade Åkesson och såg mer obekväm ut än han brukar: "Vad jag vet så har partiet inte lagt några förslag om det. Enskilda ledamöter i riksdagen har gjort det."
Den som följt Åkesson länge vet att det är när han tonar ned frågor som de förtjänar extra granskning. Så också här. För de "enskilda ledamöter" som lagt riksdagsmotionen i abortfrågan är inga perifera sådana, som Åkesson vill få det att låta. Två av de fyra undertecknarna av motionen Gränsen för fri abort, som lämnades till riksdagen i oktober 2016, sitter i Sverigedemokraternas partistyrelse. Det är Carina Ståhl Herrstedt från Landskrona, som är partiets vice ordförande och ordförande i kvinnoförbundet. Och det är Paula Bieler, som inte bara är talesperson i jämställdhetsfrågor och migrationsfrågor utan också ett allt viktigare affischnamn för partiet.
Sverigedemokraterna har också, trots Åkessons ovilja att tala om det, en tydlig ståndpunkt i frågan. En nationell handlingsplan för att minska aborttalen. Sänkt abortgräns från den artonde till den tolfte graviditetsveckan. Tillståndsprövning därefter.
I en intervju från 2017 med Aller-ägda sajten Baaam utvecklar Paula Bieler sina resonemang. Bieler har hört och det är hennes bedömning, säger hon, att svenska par använder aborter som preventivmedel – de tar "lättviktigt" på en abort och använder det som en "backup-lösning" om kvinnan blir gravid.
Det finns naturligtvis ingen annan än Bieler själv som kan veta vad hon har hört. Men inte heller finns någon kartläggning av skälen till abort, eftersom kvinnor inte avkrävs några sådana upp till vecka arton. Ingen förutom kvinnan själv och möjligen kvinnans partner vet alltså egentligen vilka skäl som ligger bakom en abort. Allra minst vet Paula Bieler.
Medicinska framsteg har tagits sedan gränsen sattes till vecka arton, och det är ytterligare ett skäl för sänkt gräns, menar Bieler vidare. Idag prövar Statens medicinsk-etiska råd, Smer, om en kvinna får göra abort efter vecka arton och kan vid synnerliga skäl bevilja abort upp till vecka 22. Den gränsen tar hänsyn till om fostret tros vara livsdugligt utanför livmodern och sänks om den medicinska expertisen förordar det. Vilket de inte har gjort.
Även om det förstås är möjligt att Bieler också här har "hört" om foster som är livsdugliga utanför livmodern ned till tolfte graviditetsveckan, ter det sig något märkligt om Smer inte känner till samma rön.
Ett tredje argument som SD för fram i abortfrågan, vilket även Jimmie Åkesson lyfter i SVT-intervjun, är att partiet vill lägga abortlagstiftningen på samma nivå som andra länder i Europa. Säga vad man vill om EU-skeptiska populistpartier, men de enas åtminstone i viljan att harmonisera inskränkningar i kvinnors rättigheter.
Av de kvinnor som gör abort i Sverige idag, de som enligt Paula Bieler ser abort som en "backup-lösning", gör 95 procent ingreppet före vecka tolv. Tack vare moderna graviditetstester gör mer än hälften aborten redan innan vecka sju.
Hur skulle en sänkt abortgräns påverka de siffrorna? Också den frågan får Åkesson i SVT. Han ser irriterad ut. "Det är ju kanske inte i första hand de främst fungerande familjerna där abort är aktuellt", svarar han till sist, "utan det är ju kanske där familjen fallerar snarare".
Sverigedemokraternas syn på fri abort handlar inte om några medicinska framsteg. Inte om någon vilja att harmonisera svensk lagstiftning med europeisk. Det handlar om statlig uppfostran av slarviga människor, och en föraktfull syn på kvinnor. Samma gamla, med andra ord.
Gå till toppen