Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svinga dig i luften på Gröningen

Om du funderat på hur det är att kasta sig handlöst ut i det blå, så kan du under handledning prova på detta under vecka 28. Då befinner sig nämligen tre parkourinstruktörer redo med utrustning på Gröningen.

Med hjälp av byggställningar och höga träboxar som de satt upp, visar Jesper Stenberg och Daniel Panojevic några saker man kan göra i parkour.Bild: Nilla Lind
Under måndagen var parkourinstruktörerna Jesper Stenberg, Daniel Panojevic och Anton Månsson på plats vid Gröningen för att montera upp ställningar och stora träboxar. Mellan den 9 till och med den 13 juli är det nämligen möjligt att prova på parkour på Gröningen.
Det är Air wipp academy som kommer att finnas på plats med utrustning och instruktörer under veckan, måndag till fredag mellan klockan 11-18 om dagarna. Alla som vill kan prova på sporten, att delta i aktiviteten är helt gratis.
– Vi har ungefär trehundra elever i veckan annars, när det inte är sommaruppehåll, berättar Jesper Stenberg, instruktör.
Om ett par veckor är det sommarläger också, ett för alla under 15 år och ett för alla som är över 15 år. Men till dess går det att komma ner till Gröningen och se om sporten faller en i smaken.
– Det är roligt för att du kan göra parkour tillsammans med kompisar, förklarar Daniel Panojevic som ägnat sig åt sporten i fem år.
Läs också Världstävling i parkour till Helsingborg
– Jag började på egen hand. Såg på Youtube och gick ut och testade, säger Jesper Stenberg.
Han förklarar att det inte fanns någon förening där man kunde få hjälp med att lära sig sporten när han började, för ungefär tio år sedan. Air wipp academy har funnits sedan 2007, men deras träningshall är nyare. Innan en sådan fanns höll de till i skolsalar.
Till Gröningen ska, utöver de ställningar och höga träboxar som monterats ihop, även block att komma på plats.
Är man aldrig rädd för att göra något hopp eller liknande?
– Nej. Eller ibland, om det är en grej man gjort förut och misslyckats. Eller så kan det vara en ny grej man aldrig gjort förut. Det kan vara lite läskigt, säger Daniel Panojevic.
Man ska göra det som känns bra och göra allt på sin egen nivå. Sedan kan man utmana sig själv efterhand, menar de.
– Det kommer fler och fler tävlingar också. Bland annat hålls en i Helsingborg varje år. The Air Wipp Challenge. Då kommer många som håller på med sporten till Helsingborg Arena, berättar Jesper Stenberg.
Daniel Panojevic visar hur ett hopp kan se ut och gå till.Bild: Nilla Lind
Bild: Nilla Lind
Bild: Nilla Lind
Bild: Nilla Lind
Bild: Nilla Lind
Gå till toppen